С 55% по-малко запаси от газ в Чирен до януари

С 55% по-малко запаси от газ в Чирен до януари
До края на годината ще бъдат добити от Чипрен 210 млн. куб. м, или 55%, и така през януари ще има недостиг на запас от газ в хранилището. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

През януари ще има недостиг на резерви от газ в хранилището в Чирен, след като „Булгаргаз“ планира до края на годината да използва над половината от количеството, което сега се съхранява там.

Това се разбира от съобщение на БТА за дискусия във вторник за цената на природния газ през четвъртото тримесечие, която тече в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде „Дневник“.

За да се възползва максимално от договореното с Русия намаление на цената на природния газ до края на годината в размер на 11.1%, „Булгаргаз“ ще поръчва по-малки количества гориво от доставчиците, при които отстъпката е по-малка и ще тегли по-голямо количество газ от хранилището в Чирен, стана известно на откритото заседание във вторник.

В газохранилището в момента има 380 млн. куб. м газ. До края на годината ще бъдат добити оттам 210 млн. куб. м, или 55%, и така през януари ще има недостиг на запас от газ в хранилището, информира държавната агенция.

Според председателя на регулатора Ангел Семерджиев това няма да представлява проблем, след като бъдат подписани новите договори за доставка с „Газпром“.

Държавното дружество има недовзет приход от 250 млн. лв., защото е продавало газа по-евтино, отколкото го е купувало.

„Всички се надяваме, че от началото на 2013 г. „Булгаргаз“ ще осигури такива доставни цени на природния газ за българската система, че те да дадат възможност да се покрие съществената част от недовзетия приход на дружеството“, каза шефът на ДКЕВР.

Той коментира, че решението на „Булгаргаз“ да ползва количества от Чирен е част от търговската политика на дружеството.

Сега това гориво е най-евтиното, но с договорите догодина се очаква, че бъдещите доставки от Русия ще са на още по-ниска цена.

От друга страна, топлофикационните дружества могат да разчитат и на резервно гориво, така че не се очаква режим на парното, поясни Семерджиев.

Очаква се в сряда на закрито заседание ДКЕВР да одобри предложението на „Булгаргаз“ за намаление на цената на синьото гориво с 0.67% от 1 октомври. Намалението е минимално и не дава основания за поевтиняване и на парното.

#Булгаргаз #Чирен #природен газ #Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #Русия #Ангел Семерджиев #председател на ДКЕВР #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници