България е най-уязвима в ЕС, ако Русия спре доставките на газ

България е най-уязвима в ЕС, ако Русия спре доставките на газ
A A+ A++ A

"България е най-уязвимата страна от ЕС, ако Русия спре доставките на природен газ за Европа. ... Детайлен анализ е необходим, включително работа с ДАНС и Военното разузнаване, за да се гарантира това, че няма да се използва тази нестабилност и уязвимост на България, за да се промени нашата стратегическа позиция по отношение на Украйна чрез натиск в сектора на енергетиката". 

Този коментар направи пред БНР Мартин Владимиров, експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

"При прекъсване на газовите доставки България не може да покрие дневното потребление за всички задължителни групи от обществото. В момента в Чирен има запълняемост от 20%, която е два пъти по-ниска от стандартната за сезона", обясни енергийният експерт и добави:

"Да не се чака спирането на руските доставки, а още сега да се сключи спешно споразумение с Гърция за внос на природен газ. ... В момента правителството няма план Б".   

България, като всяка страна от ЕС, има стратегически резерви на горива за 90 дни потребление, подчерта той и обясни:

"Тези резерви могат да пуснат на пазара на много по-ниски от пазарните цени, така че поне няколко месеца да има по-евтини горива, отколкото диктува пазарът. Това изисква сериозни действия на правителството, координирани с "Лукойл Нефтохим".

"Важно е да се предотврати потенциална диверсия от страна на проруски икономически кръгове в България, които са концентрирани в енергетиката", посочи Владимиров.

Поскъпване на природния газ в България с над 30% от март, прогнозира Владимиров.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници