ШОК! Бензинът мина 3 лева

ШОК! Бензинът мина 3 лева
A A+ A++ A

Първи бензиностанции в Пловдив минаха психологическата граница от 3 лева при цените на горивата. И двете са малки. В обекта на веригата „Круиз“ бензин А-95 струва 3.05 лева, дизелът – 3.01 лева, метанът – 3.20, а газта – 1.75 лева, съобщи в. "Марица".

Доскоро бензиностанцията бе сред най-евтините в града. А според фирмения сайт осреднените цени за всичките и обекти в страната са още по-високи – А-95 е 3.14 лева , а дизелът – 3.13 лева. В базите на „Топливо“ в града пък бензинът е 3.10 лева, а дизелът – 3.11 лева.

Пред бензиностанциите в града се извиха опашки пред бензиностанциите, които все още предлагат по-ниски цени. Днес е истинска лудница, цените до обяд се сменяха буквално през час, разказват служители.

Ценовият шок със скока на бензина достигна и Варна и други градове на страната.

Бензинът и дизелът в морската столица също минаха психологическата граница от 3 лв., съобщи "Варна новини". Има и бензиностанции, които са затворили и не обслужват клиенти, без да има табела дали и кога ще отворят отново. На бензиностанциите с традиционно по-ниски цени на горивата са се образували колони от чакащи.

Затруднения с доставките на горива в България към момента нямаме, но пък за зареждане чакаме по шест часа, а доставчиците вече искат авансови плащания, обобщи ситуацията Иван Кашилски от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. Вчера едровата цена бе с 2 стотинки на литър по-висока от предходния ден, а днес е с 4 стотинки. Това се отразява веднага и на цените на дребно.

Осезателно цените на горивата започнаха да галопират непосредствено след конфликта Украйна-Русия. От 24 февруари досега ръстът е над 12-14 стотинки на дребно.

Търговците на горива у нас са силно зависими от „Лукойл“, тъй като дори да намерят откъде другаде да внесат, цените са по-високи.

Междувременно стана ясно, че суровият петрол на световните борси надмина 110 долара за барел.  А 31 страни членки на Международната организация по енергетика  съгласуваха контролирана интервенция на пазара на петрол с освобождаване на 60 млн. барела от държавните резерви. Половината от това количество ще осигури САЩ от държавния си резерв.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници