Започна ембаргото срещу руското "военно печалбарство" от петрол

Започна ембаргото срещу руското "военно печалбарство" от петрол
A A+ A++ A

От днес, 5 декември, влиза в сила горна ценова граница от 60 долара за барел за руския суров петрол, внасян по море в Европейския съюз. Съгласно ограничението предоставянето на определени услуги за морските доставки на руски петрол, включително застраховка, финансиране и техническа помощ, трябва да бъде забранено, ако петролът е бил продаден над прага от 60 долара. Това бе решено в петък, 2 декември, след като 27-те страни членки постигнаха съгласие за въвеждането на новите рестрикции срещу Русия в отговор на инвазията й в Украйна.

Таванът на цените надгражда по-строгата директна забрана на ЕС за закупуване на руски морски суров петрол, която също влиза в сила от днес.

България получи дерогация от новото ембарго за внос на руски морски петрол, като фактор за това бе географското й положение. За срок до 31 декември 2024 г. се разрешават закупуването, вносът или трансферът на суров петрол, превозван по море, и на петролни продукти от Русия към България. Изключения от забраната също получиха и Унгария, Словакия и Чехия, които получават суровината по тръбопровод.

По отношение на пределното ценово ниво се предвижда и механизъм за коригиране, който да поддържа поне 5-процентна разлика спрямо пазарните стойности на руския петрол.

Също така ще се прилага 45-дневен преходен период за кораби, превозващи руски суров петрол, който е бил натоварен преди 5 декември, и разтоварен на крайната си дестинация до 19 януари 2023 г.

Очаква се от 5 февруари 2023 г. цената на руските петролни продукти също да има горна граница, която предстои да бъде определена.

По-рано Европейската комисия настояваше за максимално ценово ниво от 65 долара за барел, но някои държави членки, сред които и Полша, искаха да се въведе по-ниска граница.

В петък руският суров петрол сорт Урал се търгуваше за около 67 долара за барел, припомня Ройтерс.

В съответствие с взетото от ЕС решение групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) и Австралия също постигнаха консенсус за въвеждане на максимална цена от 60 долара за барел за морския суров петрол с произход от Русия, съобщиха от Г-7 в съвместно изявление. От Ройтерс посочиха, че се очаква мярката на Г-7 също да влезе в сила от днес или в най-близко бъдеще.

Първоначалното предложение на Г-7 бе за таван на цената на руския петрол от 65-70 долара за барел, без да се предвижда механизъм за корекцията му, припомня БТА.

#руски петрол #ембарго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?