Политолог: Или ще има правителство, в което ГЕРБ контролира властта, или няма да има никакво

Политолог: Или ще има правителство, в което ГЕРБ контролира властта, или няма да има никакво

Фейсбук/Георги Проданов

A A+ A++ A

Кандидатурата на Мария Габриел е партийна, не експертна, въпреки успешната ѝ дейност като еврокомисар. Това означава възможност за контрол на Борисов върху властта, върху евентуално бъдещо правителство.

Това коментира пред БНР политологът Георги Проданов. За него Габриел е "поредният опит да бъде вкаран в българската политика човек, който има експертен потенциал и се е доказал в друга сфера".

"Подтекстът е, че при Борисов нищо не се е променило. С подобен наратив беше изведен и проф. Габровски. Това е продължение на говоренето на ГЕРБ – без наш премиер не може да има правителство, и политизиране на разговора, който до момента вървеше", подчерта той.

Рискуваме да бъде повторено нещо от типа на "тройната коалиция", отбеляза още в анализа си политологът относно някои от вариантите за формиране на кабинет, но изрази скептицизъм, че ще има редовно правителство.

Проданов не вижда промяна в посланията на Бойко Борисов и ПП-ДБ.

"За мен няма сериозна промяна в посока на общо правителство. Което пък освобождава ръцете на Борисов да премине към план Б. Ключовото е това – Борисов е на принципа "без мен и потоп". Или ще има правителство, в което ГЕРБ контролира властта, или няма да има никакво."

Математически БСП е необходима, за да се премине бариерата от 121 гласа, а стратегически за тях е важно да влязат с някакво обяснение във властта, което да удължи съществуването на тази партия над 4%, посочи Георги Проданов.

Президентът Радев е показал, че умее да бави даването на мандатите. Датата 15 май за връчването на първия мандат дава шанс на протичащите на приливи и отливи преговори да бъде съставено правителство, каза още Проданов.

"Доколко обаче това е реалистично, всички сме скептични."

Ние сме заложници на политическото си минало, обобщи ситуацията политологът.

#Георги Проданов #ново правителство #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници