Газът в Европа поскъпва с 4%, цените на петрола стабилизират в 3-месечни върхове

Газът в Европа поскъпва с 4%, цените на петрола стабилизират в 3-месечни върхове

Pixabay

A A+ A++ A

Петролните фючърси се търгува близо до 3-месечните върхове, достигнати по време на търговията в понеделник, продължавайки да намират подкрепа от перспективата за по-затегнати глобални доставки и по-силно търсене от страна на Китай, предаде БНР.

Пазарът на петрол остава подкрепен от съкращенията на добива от страна на "ОПЕК +", като групата сигнализира за готовност да предприеме допълнителни мерки, ако е необходимо.

Що се отнася до търсенето, Китай обеща да засили политическата подкрепа за закъсалата си икономика с акцент върху стимулирането на вътрешното търсене и подпомагането на боледуващия си имотен пазар.

Търговият във вторник обаче е доста предпазлива преди решаващите решения за лихвените проценти както на Федералния резерв на САЩ в сряда, така и на Европейската централна банка в четвъртък. Пазарните очаквания са, че и двете водещи централни банки ще повишат лихвените си проценти с по 25 базисни пункта, въпреки че рязко намаляват очакванията за по-нататъшно затягане на паричната политика тази година поради отслабването на инфлационния натиск.

Към 15.15 часа българско време фючърсите на петрол Брент се търгуват около 82,80 долара за барел - близо до снощните нива на затваряне, след като в понеделник поскъпнаха над 83 долара за барел за пръв път от 19-и април тази година.

Фючърсите на американския лек суров петрол пък се котират около 78,60 долара за барел - малко под 3-месечния вчерашен връх от 79,28 долара за барел.

В рамките на последните четири дни на търговия петролните фючърси поскъпнаха с около 4%.

Междувременно газовите фючърси в Европа поскъпва във вторник с близо 4% към 31,80 евро за мегаватчас (MWh), отскачайки от 6-седмичното около 25 евро от 17-и юли, тъй като интензивната гореща вълна на стария континент подкрепи по-голямото търсене, докато по-слабите ветрове увеличиха зависимостта от използването на газ за производство на електроенергия.

Днешното поскъпване на синьото гориво е свързано и с опасения относно повече възможни временни спирания на основна норвежка газова инфраструктура и малкия брой планирани пристигания на втечнен природен газ (LNG) на терминалите.

Въпреки всички това, ценовото възстановяване след достигането на 1-ви юни на двегодишно дъно около 23 евро за мегаватчас е ограничено на фона на стабилни нива на запаси, като газовите хранилища в ЕС са пълни на 82,5%. Поради това се очаква регионът да бъде на път да постигне целта за съхранение от 90% до 1-ви ноември.

Междувременно последният тримесечен доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) предполага, че търсенето на газ в Европа ще спадне със 7% тази година до 489 милиарда кубични метра.


#газ #петрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници