Модерно! Купуват роботи за обучение на бургаските ученици

Модерно! Купуват роботи за обучение на бургаските ученици
A A+ A++ A

Въвеждат нов проект в бургаските училища от есента - „Първокласно начало ++“. Проектът този път е насочен в посока на развитие на умения в учениците от 3 и 4 клас в областта на по-високата дигитална компетентност и по-добрата екипна работа. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

За целта ще бъдат оборудвани всички бургаски училища с комплекти от учебни роботи, които са подходящи за програмиране чрез цветни кодове и блоково програмиране.

Ще бъдат закупени комплекти роботи за 32 училища, като всеки училищен комплект ще съдържа по 12 учебни робота.

Роботите ще бъдат два типа - Ozobot Bit+ и RVR Robot.

Ozobot Bit+ е един от най-малките роботи в света с диаметър от 2,54 см. Той намира приложение във всички нива на образователната система за формиране на умения при учениците за кодиране и развиване на творческо и логическо мислене. Този робот дава възможност за програмиране без компютър, чрез чертане на цветни кодове върху хартия и възможност за управление чрез блоково програмиране. Той е снабден с оптични сензори за следване на линия и цветни кодове и LED.

RVR Robot ще бъде дооборудван с допълнителен комплект от платка Micro:bit и електронни компоненти, така че с него учениците да могат да създават инженерни проекти като системи за изследване на влажност на почвата, температура и др.

RVR Robot е многофункционален робот с редица предимства, като свързване с телефон, таблет или компютър към програмируема среда, възможност за програмиране в различни програмни среди и на различни учебни нива: за начинаещи – Sphero Edu – Draw & Drive, Blocks или JavaScript и за напреднали- Public Sphero SDK, за да програмират с Python. Той може да се използва върху всякакви повърхности, тъй като е с вградени сензори - цветен сензор, сензор за светлина, IR, акселерометър и жироскоп.

За да се използва максималния капацитет на двата типа учебни роботи, ще бъде разработено специализирано образователно съдържание за интегрирането им в учебния процес /редовни часове и занимания по интереси/, а за учителите ще бъде организирано обучение за работа с тях.

Въвеждането на учебните роботи в обучението на учениците от 3 и 4 клас ще доведе до формиране на дигитални компетентности, на математически и езикови компетентности, реализиране на междупредметни връзки и развиване на екипни умения.

#Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници