Три вида отровни риби живеят в Черно море, ето кои са те

Три вида отровни риби живеят в Черно море, ето кои са те

fishing.com

A A+ A++ A

Три вида отровни риби живеят в Черно море, каза гл. ас. д-р Радослава Бекова, ихтиолог в Института по океанология към БАН, по NOVA NEWS. Най-отровен е морският дракон, който има три шипа на перката си. Отровата му може да предизвика изтръпване, силна болка, замайване.

Хората с по-силни алергии трябва незабавно да потърсят медицинска помощ след контакт с този вид риба. Морският дракон се заравя в пясъка по крайбрежието и покрай рифовете. Другите видове отровна риба са скорпида, която живее на каменистото дъно, и морската котка.

Бекова разказа и за сребърната риба, която е няколкостотин пъти по-отровна дори от цианида. Тя е от семейството на рибата балон и идва от Японско море. Въпросното семейство има 15 представители, като почти половината са с доказан токсичен и отровен ефект. Те съдържат тетродотоксин - изключително опасна отрова.

В нашето море все още няма докладвани случаи, а и поради особеностите на Черно море не очакваме тези риби да навлязат – те са по-топлолюбиви, не могат да оцелеят тук, каза Радослава Бекова.


#риби #Черно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници