Проф. Витанов пак изби рибата с култов коментар за войните в Украйна и Израел

Проф. Витанов пак изби рибата с култов коментар за войните в Украйна и Израел

ФБ/Николай Витанов

A A+ A++ A

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за ситуацията с политиката у нас и военните действия в Украйна и в Израел и Палестина. Ето какво написа анализаторът в личния си профил във Фейсбук:

Кратка информация за политиката и войната за 24 октомври 2023 г.

Дядо Хенри винаги е бил специалист по Китай. Ето един интересен цитат

Хенри Кисинджър (ден 7)

........Китай е страна с рекорд на непрекъснато самоуправление от 4000 години, единственото общество, което е постигнало това. Човек трябва да започне с предположението, че те трябва да са научили нещо за изискванията за оцеляване и не винаги трябва да се приема, че ние го знаем по-добре от тях........

Дядо Хенри предупреждава самоуверените западняци. Китай може да чака. Може да чака и 200 години за да реализира плановете си. Те имат друго разбиране за времето и протичането на процесите. Ще го опиша в една книжка след като излезе книгата за Япония. Някои от вас познаха къде е вчерашният Буда. Остров Путуо, известен с многобройните будистки храмове. Ето ви още една снимка. Няма да ви питам откъде е, че ще стане смешно. Мястото, където се намирам е известно като Концесиите. Китайците са дали там концесии на западните страни. Те са такива. Ако трябва, ще ви дадат концесия и ще чакат 100 години. След което ще станат толкова силни, че няма да има нужда да ви дават концесия. Това се опитва да каже дядо Хенри. Я да видим, какво става у нас. И ние даваме концесии. А ставаме ли по-силни от това? Не. Значи нещо е сбъркано. Какво? Нашите юнаци не дават просто концесии. Те продават националните интереси и биохимичната енергия на народа чрез даване на концесии. Така се строи руината на българската цивилизация. Всеки ден продажничество и тюрлюгювеч. Закономерно през 40 -50 години се изпада в дълбока криза. От последната такава минаха вече 34 години.

Стига за това.

Нататък към войните.

Войната в Израел и Палестина. Че предвидих какво ще стане, предвидих. Ориентирахте се добре. Днес да пообсъдим въпроса защо Израел не нахлува в Газа. Писах ви, че за 10-на дни израелската армия ще изтласка палестнинците нахлули на израелска територия и после нещата ще увиснат на бифуркационна точка, по-вероятният изход от която е инвазия в Газа. Ето, нещата са увиснали на бифуркационната очка и чакаме накъде ще тръгне системата. Защо нещата са увиснали и защо чакаме. Кряколачещите юрдеци хабер си нямат, кое е основното в една война. Основното, юрдечета мои, е логистиката и подготовката. Тя определя, как ще се развиват нещата. Израел мобилизира 300 000 човека, срещу тях има около 50 000 палестиски бойци в Газа. Наглед е достатъчно за успешна инвазия. Обаче ви писах, че това ще струва на израелската армия 70 – 80 000 души безвъзвратни загуби, което е много. Тези загуби трябва да се намалят. Единият начин е да се натиснат някои от трите копчета, изключващи различни части от мрежата на Хамас. Има обаче и друго нещо. 300 000 мобилизирани, това добре, но те трябва да се преведат в боеспособно състояние, защото насреща им са 50 000, но добре обучени, подготвени и високо мотивирани противници. За това трябва време. Поне 3 седмици трябват за да се получи боеспособна батальонна тактическа група от запасняци, 6 седмици, за да се получи боеспособна бригада, 2 месеца – за дивизия и 3 месеца за корпус. В момента израелците са на път да направят боеспособни батальонните си тактически групи, съставени от запасняци. Вероятно ,инвазията ще започне с частична пълна боеспособност на ниво бригади от запасняци. Като компенсация на тази частична боеспособност се използват въздушни удари, а скоро ще зачестят и артилерийските, с цел да се отслаби палестинската военна инфраструктура в Газа. Това, плюс натискането на две от трите копчета за изключването на мрежите на Хамас трябва да осигури достатъчно превъзходство на израелската армия.

Трябва, но военна операция в гъсто населена и застроена градска среда е истински ад, който води до големи жертви дори и да си идеално подготвен. В градовете, ефектът от тактическата дисциплина и оръжейното превъзходство намалява силно, а насреща са добре обучени, добре въоръжени и силно мотивирани групировки без единно командване – може да победиш едната, но това не значи, че и останалите ще капитулират. В допълнение войната веднага ще се прехвърли извън Газа – съюзниците на Израел ще бъдат атакувани по всякакъв начин, особено военните им бази в Близкия изток. Не дай си боже, да бъдат пуснати в действие американските самолетоносачи. Това означава активация на поддържаните от Иран групировки и отваряне на нов фронт откъм Ливан.

Самата инвазия в Газа бързо ще затъне в значителни загуби за израелската армия, защото в градовете армията може да бъде котнтраатакувана отвсякъде и в цялата дълбочина на инфраструктурата на настъпващия. Тоест, превземането на градовете трябва да е светкавично. Трудна работа с тези подземни тунели и възможности за внезапни контраатаки в гръб, поради което на ключовите места в градовете трябва да има достатъчни сили, за да контролират положението. Плътността на атакуващите трябва да е 6-7 човека на линеен метър за успех. Представете си улица, дълга половин километър, плътно застроена. За да я превземете и контролирате ефективно ви трябва една щурмова бригада. Добре подготвена щурмова бригада. Която ще понесе доста загуби.

Ей поради такива причини се виси на бифуркационната точка и инвазията в Газа не започва. Но израелската армия привежда в боеспособно състояние батальонните си тактически групи и бригадите си. Въздушните удари унищожават палестинската военна инфраструктура в Газа, очаква се и две от трите копчета за елиминиране на мрежите на Хамас да бъдат натиснати. Въпреки това, както ви описах, израелските загуби няма да са малки. Израел трябва добре да помисли какво ще прави след операцията в Газа.

Толкова по това. Почти ви доближих до схерата на математическите сметки, които идват , след като човек наясно с логистиката.

И като сме на вълната на логистиката, да видим какво става с другата война и да отговорим на въпроса – какво ще излезе от украинските опити за форсиране на Днепър покрай Херсон.

Войната в Украйна.

И тъй, в момента валят дюшеши за Путин. А ние, кротко си чакаме огромните украински успехи и Големият пробив. За нас това има ясно изражение – трябва да бъде превзет Токмак. Чакаме превземането на Токмак – ден 26 – ти. Месомелачките си работят, руснаците бавно напредват покрай Купянск и Авдеевка. Зимата иде, Големият юруш отдавна умрЕ. Сега, трябва да се прави нещо, че вниманието е насочено към Израел и Палестина. И се почват опити за форсиране на Днепър.

Форсиране на голяма водна преграда при липса на мостове. Става с изненада и с голяма концентрация на части. Трудна работа при съвременната война. Освен това при наличие на руско артилерийско и въздушно превъзходство. Но има и още нещо. Логистиката. Добре – някак си ще прехвърлиш една батальонна тактическа група на другия бряг на Днепър. Но за да действа тя, ти трябва логистично обезпечение от поне 1000 килограма на войник на ден – храна, снаряди, куршуми, прехвърляне на тежка техника – 10 -на танка са към 500 тона. Всичко това – през реката под непрекъснатия обстрел на противника. За 1000 човека батальонна тактическа група – 1000 тона обезпечение на ден. През реката. Под обстрела на руснаците. Загуби – 80% от обезпечението. Значи, за да поддържаш батальонната си тактическа група трябват 5000 тона логистика на ден и то само в едната посока. Да не забравяме, че има и логистика в обратна посока – ранени, повредена техника и тъй нататък. Какво излиза? Излизат чудовищни загуби и много малък шанс за успех. Да не говорим, че батальонната ти тактическа група е натъпкана на малък плацдарм, а руснаците имат много големи авиационна бомби точно за такива ситуации.

С две думи – вероятност за успех – почти нулева. Защо се прави тогава. Ами помощна за Украйна е намаляла 20 пъти откакто е почнало това в Израел и Газа. Системите на украинския пациент пресъхват. Той трябва да привлече вниманието към себе си. С цената на огромни загуби, но кой ти брои украинските загуби. Те са просто пушечно месо за реализация на чужди интереси. Това е положението.

Е, описах ви ситуацията. По другите участъци руската армия настъпва без да бърза. Защо така? Просто е и пак опира до логистика. Путин чака западът да затъне достатъчно в Близкия изток и да пренасочи нататък военните си усилия и ресурси. След което в Украйна на руската армия ще и е доста по – лесно срещу една украинска армия, съставена от все повече старци, без редовни доставки на западно въоръжение и с все повече разрушена военна и цивилна логистика.

Ясно е, накъде отиват нещата. Какво правим ние? Бауц-бауц-бауц-бау-у-уц! Велико! По-интелигентна политика трябва тук, говори Витанов. Бауц,бауц-бау-у-уц, кря-я-я-, кря-я-я, кря-я-я! - имаме насреща. Да напомним за трети път

Закон на Витанов: Когато използваш главата си да ореш земята, а политиката си я правиш с вирнат гол задник на който няма дори и чифте пищови, нещата никога не свършват добре.

Никой не може вече да каже , ме не съм го напомнил това три пъти. Но вие си знаете – формиращо се племе от продажници залива с тюрлюгювеч от продажничества руината на българската цивилизация и при това ежедневно. Някои може да са доволни от това, но аз не съм. Мисля си че България заслужава нещо по- добро от юрдеци, крякащи около Шадравана.

Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 455 дни.

15 месеца са 457 дни.

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 557 дни. 19 месеца са 578 дни.

Като дойдат следващите епидемии, тогава ще извадите числата от тези рекорди и ще сравнявате. И тъй ще разберете кой колко струва.

Над 550 дни валидна прогноза. 18 месеца, върви месец номер 19. Проклетата прогноза – още е валидна.

Е, който може, си може. Който не може – човка в калта и почва аматьорски да я бълбука.

Текущата вълна си се развива според очакванията. Няма 5 последователни дни с над 500 регистрирани случая. Вълната продължава да е полегата и това се очакваше. Представяте се отлично, като спазвате елементарните мерки за самозащита и това позволява на здравната система да оказва съпротива и да задържа нарастването на вълната. Знаете какво трябва да се прави - държите така до средата на ноември, тогава вълната няма да може да се вдигне до края на годината и ще си изкараме добре коледните празници. От вас си зависи – вие определяте коефициента на разпространение на вируса. Елементарно е – не се блъскайте, където има много хора, далеч от кашлящи по възможност. Това е, ако искате вълната да си замине и да няма проблеми по новогодишните празници. Ако решите пък – вдигайте коефициента на предаване на заразата, направете си проблеми. Аз мога да ви посоча път, по който да вървите, но ме мога да ви накарам да вървите по него.

Та така.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас!


#проф. Николай Витанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници