Природният газ поскъпва с 6,5%

Природният газ поскъпва с 6,5%
A A+ A++ A

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за декември от 87,50 лв./MWh (мегаватчас), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора.

На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Утвърдената цена от 87,50 лв./MWh е с 6,5 процента по-висока от цената на природния газ през ноември, но продължава да е по-ниска от цената на европейските газови пазари за декември, изтъкват от регулатора.

Предишното предложение на "Булгаргаз" към КЕВР беше за повишение на цената на синьото гориво с близо 7,5 на сто през декември.

Комисията е утвърдила цената след извършен анализ на внесените днес от "Булгаргаз" актуални данни, формиращи цената на природния газ за декември. Те отчитат котировките на международните газови пазари до 30 ноември включително, уточняват от КЕВР.

Общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от четири различни източника за доставка. В ценовия микс за декември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 31,76% от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, посочват от КЕВР.

"Булгаргаз" е подписал за декември два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от ПГХ "Чирен". Неговата цена се формира от цената на придобиването като е отчетено и същественото влияние на извършвания виртуален добив/нагнетяване през периода 1 ноември 2023 г. - 30 ноември 2023 г., допълват от КЕВР.

От регулатора добавят, че с осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за декември - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

На откритото заседание на 29 ноември председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че тенденцията за успокояване на индекс TTF на европейската газова борса в Нидерландия ще се отрази благоприятно на решенията на КЕВР за цената на природния газ през следващите месеци. Основни причини за това са високата запълняемост на газохранилищата в цяла Европа и алтернативни маршрути на редица страни в Европа за снабдяване с природен газ. Благоприятни фактори за нашата страна са и предстоящото пускане в експлоатация на газовата връзка София - Ниш на 10 декември 2023 г. и на терминала за регазификация край Александруполис, Гърция - на 1 март 2024 г. Благодарение на 20-процентно участие на "Булгартрансгаз" България ще получава от газовия терминал допълнително до 1 млрд. куб. метра природен газ годишно, посочи Иванов.

#газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници