Заради Орбан България е била принудена да премахне таксата за транзит на руски газ (ВИДЕО)

Заради Орбан България е била принудена да премахне таксата за транзит на руски газ (ВИДЕО)

Стоп кадър/ФБ/МС

A A+ A++ A

България е била принудена да премахне наложената такса за транзит на руски газ към Унгария и Сърбия, тъй като унгарският премиер Виктор Орбан е заплашил, че ще наложи вето на влизането ни в Шенген.

Това призна премиерът Николай Денков на влизане на заседанието на европейските лидери.

Ще преговаряме за сухопътните граници, каза премиерът в отговор на въпрос за стратегията ни по отношение на Шенген:

"Подготвили сме вече предложения. Тази сутрин го видях, ще го изпратим на Австрия. Разбира се, ще използваме и Европейската комисия като медиатор в тези преговори, така че продължаваме. От всички има желание да се продължи този разговор, така че ще използваме днес и утре да преговаряме".

Запитан дали България е била принудена да отстъпи от въвеждането на транзитната такса за руски газ към Унгария, премиерът отговори:

"Това, което не искаме, е да оставаме заложници на решения, които нямат общо с общата логика на развитие на Европейския съюз, така че това, което се опитваме да избегнем, е необходимост отново да влизаме в решение на Европейския съвет, което изисква единодушие. Унгария изпрати официално, макар и на ниско ниво, съобщение, че, ако не бъде махната таксата, те ще наложат вето на Шенген. Така че решихме, че няма нужда да рискуваме в този момент с, как да кажа, важни, но все пак не са решаващи стъпки по отношение на Шенген".

На въпрос за помощта за Украйна, която трябва да бъде одобрена в рамките на актуализацията на бюджета на ЕС, Денков подчерта:

"Ако Украйна падне, тези разходи, които обсъждаме в момента, ще бъдат в пъти по-малко от това, което ще е необходимо, за да се подготви Европа за евентуална агресия или по-скоро да предотврати евентуална грешка".


#Николай Денков #пренос на руски газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници