Проверка потвърди: В ЮЗУ са издавани фалшиви дипломи

Проверка потвърди:  В ЮЗУ са издавани фалшиви дипломи

ФБ/ЮЗУ

A A+ A++ A

Коригирани текстове с коректор, липса на оценки от изпити в главната книга, но въпреки това издадени дипломи за висше образование. Оценки от изпити без подпис или такива, под които се е подписал не преподавателят, който води учебната дисциплина. Това са част от нарушенията в Югозападния университет, показва назначена проверка от Министерството на образованието, след подаден сигнал от бивш преподавател за подправяни подписи и издадени дипломи без нужните оценки. Проверката е констатирала над 130 нарушения, съобщи пресцентърът на образователното ведомство.

В началото на декември историкът Стефан Дечев публикува в профила си във "Фейсбук" подадения от него сигнал към Министерството на образованието. В него той пише, че е установил редица нарушения в Правно-историческия факултет (ПИФ) на университета по време на ръководството на декана доц. д-р Николай Марин, който вече е ректор на висшето учебно заведение, и зам.-декана доц. д-р Валентин Китанов. Дечев съобщава, че системно подписът му е бил фалшифициран под оценки от изпити, които никога не са се провеждали. Оценките са вписвани в главните книги, в които преподавателите нанасят оценките от протоколите. По думите му оценките са вписвани от тогава зам.-декана Валентин Китанов. В писмото си до министерството той сигнализира, че студенти са получили дипломата си за висше образование, без да имат нужните оценки от водените от него дисциплини.

Министерството на образованието назначи проверка, а Окръжната прокуратура в Благоевград се самосезира. Наблюдаващият прокурор е възложил на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в Областната дирекция на МВР в Благоевград да бъде извършена проверка на данни за извършено престъпление от общ характер, съобщи прокуратурата пред "Дневник".

Голяма част от учебната документация в Правно-историческия факултет на Югозападния университет се води непрецизно, некоректно, допуснати са редица технически грешки, поправки на заглавия на дисциплини, показва проверката на МОН.

Оттам допълват, че от проверените главни книги на специалностите "История", "История и археология" и "Архивистика и информационна сигурност" - на случаен принцип, от випуск 2015 г. до випуск 2020 г., комисията установи 58 случая на нарушение на изискванията на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища.

Министерството съобщава още, че липсват изпитни протоколи, но от тях са били нанасяни оценки в главните книги. В други случаи липсват номера и дати на изпитни протоколи, както и оценки по определени дисциплини.

От проверените главни книги по специалността "Право" с всички студенти-редовно обучение, записани от 2015 г. до 2018 г., комисията установи 80 случая на нарушение на Закона за висшето образование и на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист". Сред нарушенията са:

  • обучение в съкратени срокове,
  • преместване от друго висше училище от друга специалност,
  • неспазване на продължителността на обучението,
  • неспазване на хорариума по задължителните дисциплини
  • признаване на изпити от една образователно-квалификационна степен в друга.

Установено е, че липсват 4 протокола от проведени изпити, а в други протоколи има вписани оценки без подпис или невписани такива в главната книга. В главната книга има вписани оценки по дисциплините, които са водени от един преподавател, но са подписани от друг човек, както и други нарушения.

Министерството изисква от ректора писмено становище за нарушенията

От ректора е изискано писмено становище за всеки от установените случаи на вписани в главната книга оценки, за които липсват изпитни протоколи, в това число да посочи кои са хората, които са ги вписали. Той трябва да изиска и писмени обяснения от отговорните членове на академичния състав и на административния персонал за всички
неподписани оценки в изпитните протоколи и в главните книги и да приведе документацията в съответствие с изискванията на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища.

Ректорът трябва да представи на МОН образци на изпитни протоколи и главна книга по изискванията на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища.

Направена е препоръка да се спазват стриктно разпоредбите на чл. 58а от Закона за висшето образование, регламентиращи дисциплинарното уволнение на преподавател, който поставя оценка без проведен изпит, фалшифицира документ, изпитва студент, който няма право да се яви на изпит, или за когото е установена проява на корупция.

При необходимост констатираните факти и обстоятелства ще бъдат предоставени и за целите на проверката на прокуратурата, която е в ход във висшето училище, допълват от министерството.

#ЮЗУ #фалшиви дипломи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници