Първан Симеонов за битката между Пеевски и Радев: Става въпрос за пренареждане под повърхността

Първан Симеонов за битката между Пеевски и Радев: Става въпрос за пренареждане под повърхността

стоп кадър

A A+ A++ A

Продължава размяната на реплики между Румен Радев и Делян Пеевски.

"Сглобката атакува президента от много време. Той е необходимата удобна мишена, след като те се сдобриха помежду си. Господин Пеевски може да изнесе тази атака", коментира пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов.
Той посочи и други възможни линии на разсъждение относно случващото се на политическата сцена.

"Възможно е това да има връзка с вътрешните събития в ДПС. Тук е външният министър на Турция, който се срещна с господин Мустафа Карадайъ.

От масовите анализи в момента убягва, че прокуратурата в България даде много ясно да се разбере, че е против идеите за съдебна реформа. Част от патоса на господин Пеевски отива и в тази посока.

Друга линия е, че президентът Радев, който трудно може да бъде наречен проамерикански настроен, изцяло се позова на един американски инструмент, като санкциите "Магнитски".

Пеевски е готов да свидетелства в съда срещу президента
Румен Радев: Има страх от нова партия
Очевидно става въпрос за пренареждане под повърхността, заключи политологът.

Радев е най-рейтинговият играч в страната, напомни Симеонов.

"Понякога е имиджово удобно да имаш точно такъв противник, който в годините беше демонизиран. Когато се срещат такива противници – единият, от които няма какво повече да губи, а другият има много, защото има доста висок рейтинг, то тогава президентът е уязвимият. Имаме ситуация, в която президентът Радев се изправя срещу силен противник, но е в по-удобна позиция от гледна точка на обществената популярност. Нещо повече – той е в удобна позиция от гледна точка на прословутата ниша за партия, за която всички говорят".

Президентът е в стратегически силна позиция, обобщи Първан Симеонов.

"Сглобката надценява влиянието и популярността си на моменти, включително през такива крайни жестове като тези на господин Пеевски. От другата страна стоят хора като Костадинов, които са крайно радикални за умерения български масов политически вкус. Създава се ниша за нещо по-центристко. В дългосрочен план Радев е на плюс, защото тази ниша я има. Ние сме в ситуация, в която българите все по-малко гласуват. Властта има много ниско доверие. В София за една бройка щеше да има червен кмет - само заради протестното и наказателно поведение на хората. Трупа се напрежение. Сглобката знае, че логиката е, че ако президентът легитимира нещо, то да не е сега. Те се мъчат да го провокират и да го удрят така, че този рейтинг, който е натрупал, да се изхаби. Това е нормално политическо сражение. Лошото е, че хората ще започнат съвсем да обръщат поглед от партийната сцена".

Политологът обаче не вижда логика президентска партия да се появи през тази година.

Той обясни, че ако продължава битката на тези два лагера, по-умереният в мнозинството си българин ще презре и двете крайности.

"Тук идва шанс за Борисов, който днес се вживя в ролята на центрист, на рефер. Тази роля на центрист ще се оспорва в идните месеци и години. Радев е един кандидат за центрист, Борисов е традиционен в тази ниша и ще се мъчи да си я върне. Един от новите кандидати за центрист ще бъде Пеевски. Тази битка може да има и стратегическо измерение".

#Първан Симеонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници