„България на гражданите”: Отстъпката на „Газпром” не означава по-ниски сметки за парно

„България на гражданите”: Отстъпката на „Газпром” не означава по-ниски сметки за парно
„Движение „България на гражданите" бойкотира националния референдум на 27 януари, заради неясния въпрос и неформулираните цели на проекта, за който ще се гласува”, категоричен е Прошко Прошков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отстъпката от цената на руския газ за следващата година няма да намали сметките на крайните потребители, съобщиха от Движение „България на гражданите”.

„Цената на руския газ, доставян у нас, е нараснала с 50% за последните 18 месеца и договорената с „Газпром" отстъпка за следващата година няма да намали сметките на крайните потребители”, заяви Прошко Прошков от партията, цитиран от Дарик.

Той се позова на от последния доклад на Европейската комисия за пазара на газ, според които България плаща най-високата цена за доставка на синьо гориво в целия Европейски съюз.

От партията отново се обявиха срещу участието в националния референдум за развитието на ядрената енергетика и предупредиха, че допитването има за цел да намали избирателната активност за предстоящите парламентарни избори.

„Сметките за парно през януари догодина ще бъдат по-високи спрямо сметките от януари тази година, тъй като договорената с „Газпром” отстъпка означава под 5 процента намаление за крайния потребител на фона на нараствала през последните месеци цена на парното”, обясниха от партията на Меглена Кунева.

„Тази прословута отстъпка от пет или седем процента може да се окаже, първо, с нетраен характер. Второ, тя е слаба утеха на фона на двукратното поскъпване на природния газ за българските потребители през последните три години. И забележете няма друга стока или услуга, която да е поскъпнала двойно за този период", каза Валентин Стоянов, енергиен експерт в партията.

„Движение „България на гражданите" бойкотира националния референдум на 27 януари, заради неясния въпрос и неформулираните цели на проекта, за който ще се гласува”, категоричен е пък Прошко Прошков.

„Референдумът се прави с две цели. Едната е да покажем на гражданите, тъй като той ще бъде неуспешен, че няма никакъв смисъл от тяхното гласуване, да потисне желанието им, защото на кой му се ходи да гласува вече в този разкалян терен и в тази кал. Това ще бъде генералната репетиция за голямата манипулация, която ГЕРБ готви за изборите", добави той.

#Газпром #Прошко Прошков #парно #Меглена Кунева #Европейската комисия #България #природен газ #ГЕРБ #Валентин Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници