Лиляна Павлова прави първа копка на „Южен поток“

Лиляна Павлова прави първа копка на „Южен поток“
На 15 ноември България подписа окончателното инвестиционното решение за строителството на газопровода „Южен поток“, който ще минава през страната. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще направи първа копка на „Южен поток“  от името на България, съобщиха от МРРБ.

В руския град Анапа ще се състои официалната церемония, на която ще присъства и руският президент Владимир Путин.

Строителството на самия газопровод обаче ще започне през 2014 г., съобщиха от компанията оператор на морския участък на тръбата „Саут Стрийм Транспорт“ през ноември.

През 2013 г. компанията ще проведе търгове за избор на материали и подизпълнители, а самото строителство ще може да започне през 2014 г.

По-рано президентът на „Газпром“ Алексей Милер съобщи, че символичното начало на строителството на „Южен поток“, който ще мине по дъното на Черно море до България, ще бъде даден на 7 декември.

Акционерите на „Саут Стрийм Транспорт“ са „Газпром" (50%), ЕНИ (20%), „Винтерсахл“ (15%) и „Електрисите дьо Франс“ (15%).

На 15 ноември България подписа окончателното инвестиционното решение за строителството на газопровода „Южен поток", който ще минава през страната.

Според предварителните разчети проектът в България ще струва над 3 млрд. евро.

„Преговорите бяха тежки. Затова ние сме постигнали цена, която е малко по-висока от тази на Германия, на държавите, които не влагат милиарди евро в разработка на газово находище в Русия. Ако и ние извадим няколко милиарда, то няма да плащаме такава цена“, каза тогава премиерът  Бойко Борисов.

Директорът на „Булгаргаз" Димитър Гогов пък увери, че поне 7% ще бъде намалението на цената на прородния газ за битови нужди след новите договори с „Газпром".

„Южен поток" е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители и предвижда транспортирането на „синьо гориво" по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа.

Първата тръба ще заработи през декември 2015 г., а газопроводът ще заработи с пълна мощност (63 млрд. куб.м. газ) през 2018-2019 г. Приблизителната цена на „Южен поток" е 16 млрд. евро.

За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия.

#„Булгаргаз" #„Газпром" #природен газ #„Южен поток" #министър на регионалното развитие и благоустройството #Лиляна Павлова #първа копка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници