Добрев: Фантасмагория е, че 10-те млрд. за „Белене” ще се изплатят за 10 г.

Добрев: Фантасмагория е, че 10-те млрд. за „Белене” ще се изплатят за 10 г.
По думите на Добрев след платения инвестиционен разход, най-добрата печалба на АЕЦ „Козлодуй" е 150 млн. лв и не вижда как е възможно „Белене" да постигне печалбите, нужни за да се изплати в срока. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цената на АЕЦ „Белене” от 10 млрд. евро е невъзможно да бъде изплатена за 10 години, заяви енергийният министър Делян Добрев по повод на твърденията на лидера на БСП Сергей Станишев, че толкова време е нужно, за да си възвърне България инвестицията.

„Изказването на бившия премиер Сергей Станишев, че проектът „Белене" ще се изплати за 10 години е абсолютна фантасмагория и лъжа, за да се подведат избирателите”, каза Добрев в петък, цитиран от БГНЕС.

„Или трябва умишлено да лъжеш, или да си много слаб икономист, за да не можеш да направиш сметки, които деца в началните класове могат”, добави той.

„При цена от над 10 млрд. евро за тази централа, за да изпълниш централата за 10 години означава, че тя трябва да печели по 3 млрд. на година”, обясни министърът, като направи паралел с АЕЦ „Козлодуй", която по времето на Тройната коалиция регистрирала печалба 79 млн. лв. през 2008 г., а за 4 години е спечелила 54 млн.

По думите на Добрев след платения инвестиционен разход, най-добрата печалба на АЕЦ „Козлодуй" е 150 млн. лв и не вижда как е възможно „Белене" да постигне печалбите, нужни за да се изплати в срока, изказан от Станишев.

„Сложете и тези 4% оскъпяване на ресурса, защото парите трябва да ги вземем на заем и вижте за колко години АЕЦ „Козлодуй” би могла да плати „Белене”, защото да твърдим, че „Белене” може да печели по 150 млн. лв. на година, е меко казано несериозно”, коментира той.

Цената на продукцията на АЕЦ „Белене” е 75 евро на мегават за средния срок на експлоатация на централата – 60 години, уточни енергийният министър.

„Това са 150 лв на мегават при средна цена на електроенергията на свободния пазар в момента 65-70 лв. Провалиха ни се търгове за 70 и няколко лева, защото няма кой да го купи този ток, а на 150 лв кой ще го купи не знам", добави Добрев.

Той поясни, че тази цена е формирана на базата на всички разходи, които трябва да се направят, за пускане в експлоатация на тази централа – 10.35 млрд. евро и 4% оскъпяване на ресурса.

По думите му едно от предимствата за строеж на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” е, че няма да се изгражда съпътстваща инфраструктура, от каквато има нужда в Белене.

Министърът отхвърли и тезата, че при строежа на нов реактор площадката АЕЦ „Козлодуй” ще бъде претоварена.

„Това е вярно за 87-ма година или 84-та, когато е обмисляна възможността за нови блокове в Козлодуй и нова централа. От тогава досега нещата се промениха, има 4 блока, които са изведени от експлоатация и само 2 работещи", заяви Добрев, като допълни, че според него в „Козлодуй” има възможност за още два блока.

Министърът смята, че предстоящият референдум за развитие на ядрената енергетика се отнася до АЕЦ „Белене” и не засяга проектите за повишаване на капацитета на централата в Козлодуй.

Той не пожела да коментира и въпроса дали идеята за 7-ми блок ще бъде отхвърлена, ако се окаже, че произвежданата от него енергия ще бъде по-висока от пазарните цени, като заяви, че в момента няма информация по този въпрос.

#Делян Добрев #министър на енергетиката #Сергей Станишев #БСП #референдум #АЕЦ „Белене” #АЕЦ „Козлодуй”

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници