Дадоха зелена светлина за нови съоръжения в Банско

Дадоха зелена светлина за нови съоръжения в Банско
Протест под надслов „В подкрепа на правителственото решение за развитие на ски зона Банско и против зеления рекет“ се проведе пред МОСВ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Специализираният състав на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) разреши разширяването на спортните съоръжения в Банско.

Решението е било взето, след като ВЕЕС е разгледал предложенията на Община Банско за промени в режимите, въведени с Плана за управление на Национален парк „Пирин“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Строителство на нови съоръжения ще е възможно единствено в рамките на съществуващата туристическа зона – буферната зона на НП „Пирин“ като обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО, която представлява 2,5% от площта на Национален парк „Пирин“, а самите спортни съоръжения заемат 0,2% от територията на парка, се посочва в решението на съвета.

Освен това строителството ще е възможно само след одобряване на цялостен план за развитието на зоната, който подлежи на Eкологична оценка и Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на Оценка за съвместимост с НАТУРА зоната „Пирин“.

От ВЕЕС решиха също всеки отделен инвестиционен проект от този план също да бъде предлаган на ОВОС и Оценка за съвместимост, които да подлежат на процедура за широко обществено обсъждане.

Съветът отхвърли тази част от исканията на общината, свързана с разширяване на спортните съоръжения в други територии от парка, извън границите на сега съществуващата туристическа зона.

От ВЕЕС предлагат на министъра на околната среда и водите да внесе проекта за промяна в Плана за управление на парка в Министерския съвет за приемане, след отразяване в 10-дневен срок на приложените към протокола бележки.

В протокола изрично е записано, че строителство в ски зоната в сегашните й граници не може да бъде предприето, без да има цялостен план за развитието на зоната и проведени процедури за екологична оценка както на плана, така и на всеки инвестиционен проект поотделно.

Решението е гласувано единодушно от постоянния състав на ВЕЕС, който се състои от 13 членове и е специализиран да разглежда само Планове за управление на национални и природни паркове и техни изменения, съобщиха от МОСВ.

По-рано във вторник шествие от около 200 души с искане за построяване на втори кабинков лифт в Банско премина през централни софийски улици.

Протестът под надслов „В подкрепа на правителственото решение за развитие на ски зона Банско и против зеления рекет“ премина от площад „Македония“ по бул. „Витоша“, ул. „Граф Игнатиев“ и стигна до сградата на Министерството на околната среда и водите.

#Банско #Министерство на околната среда и водите #Национален парк Пирин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници