България дискриминира износителите на ток, твърди Федерацията на търговците

България дискриминира износителите на ток, твърди Федерацията на търговците
Организацията възнамерява да подаде жалба в Генерална дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България дискриминира износителите на ток. Европейската комисия трябва да спре това безобразие, съобщиха от Европейската федерация на търговците на енергия (ЕФТЕ).

Организацията възнамерява да подаде жалба в Генерална дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия, като я приканва да започне процедура за нарушение срещу България във връзка с дискриминационни такси. Те са наложени по силата на Национални енергийни наредби за търговия на ел. енергия за внос, износ или за транзит, предаде БГНЕС.

България таксува следните компоненти за използването на електропреносна мрежа: 1. присъединяване към мрежата (достъп); 2. пренос на електрическа енергия; на граничните обмени на електроенергия.

Проблемът е, че тези такси не се налагат само върху потребителите на мрежа за местен/национален пренос на ел. енергия, но също така и за износителите на електричество.

„Прилагането на всички тези компоненти има дискриминационен ефект в ущърб на пазарните участници, които търсят да експортират електричество от България към съседни страни“, категорични са от европейската отраслова организация.

#дискриминация #България #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници