Асен Василев: Запушихме дупка от 800 млн. лева, без да вдигаме цената на електроенергията

Асен Василев: Запушихме дупка от 800 млн. лева, без да вдигаме цената на електроенергията
„За първи път става ясно как всяко едно решение се отразява както на крайната цена за потребителите, така и за цялостното състояние на енергетиката“, отбеляза още Василев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Успяхме да запушим дупка от 800 млн. лева, без да вдигаме цената на електроенергията“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Асен Василев относно предложената концепция за промяна на състоянието на българската енергетика предава „Фокус“.

Част от централите, които досега са разчитали на квота „общински доставчик“, ще трябва да разчитат на свободния пазар и да станат по-ефективни, коментира Василев.

„Друга промяна ще има и за част от топлофикациите, които са получавали субсидии от електричество - кроссубсидиране, тъй като ако не са високоефективни, ще получават по-малко или няма да получават субсидии“, каза още бившият служебен министър.

Според него чрез промените „българската енергетика се поставя в честен начин“ и те ще доведат до нуждата от търсене на резерви в системите и на резерви в ценообразуването на газа, за да не се стигне до поскъпване на цената на парното.

„За първи път става ясно как всяко едно решение се отразява както на крайната цена за потребителите, така и за цялостното състояние на енергетиката“, отбеляза още Василев.

Предложената концепция е най-лошият вариант на това, което можем да очакваме, смята Василев.

Според него най-недоволни от промените в методиката на ценообразуване на енергетиката ще бъдат ТЕЦ „Бобовдол“, ТЕЦ „Брикел“ и част от топлофикациите, които отпадат от енергийния микс.

Василев напомни, че според резултатите от проверката на Световната банка в енергетиката, всеки ден чакане струва 2 млн. лева на енергетиката у нас.

#Асен Василев #енергетика #електроенергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници