Асен Василев: Индустрията и „Топлофикация – София” да търсят ефективност

Асен Василев: Индустрията и „Топлофикация – София” да търсят ефективност
„Ако „Топлофикация – София“ си вкарат оптимизация на модела и си намерят спестяванията, ние можем да запушим дупката в енергетиката и да не увеличим цените за хората“, коментира още досегашният енергиен министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Единственото, което се изисква, е всички хора в енергийния сектор - дали индустрията, дали „Топлофикация – София“ или някой друг, да започнат да работят, да си търсят ефективности“, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Асен Василев.

Той призова „да не разчитат на това българските граждани, чрез цената на тока, да плащат за техния мързел“ след днешното заседание на Обществения съвет към енергийното министерство, предава „Фокус“.

По отношение на възможността за увеличение на цената на парното, предвид премахването на добавките за зелена и кафява енергия и на кроссубсидирането, Асен Василев обясни, че високоефектнивните мощности в „Топлофикация – София“ ще се запазят, няма да се премахне целия приход от електроенергия.

„Дупката, която се отваря в „Топлофикация – София“, е в порядъка на 100 млн. лева, като това са средствата, които топлинното дружество трябва да намери като свиване на разходи“, посочи Василев и заяви, че първо трябва да се видят какви са разходите, по какъв начин могат да бъдат намалени и чак тогава да се опитва това да се прехвърля на гражданите на страната.

„Ако „Топлофикация – София“ си вкарат оптимизация на модела и си намерят спестяванията, ние можем да запушим дупката в енергетиката и да не увеличим цените за хората“, коментира още досегашният енергиен министър.

Председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова призова от своя страна „да не плашим народа с поскъпване на парното предварително“.

Тя отново заяви позицията си по отношение на кроссубсидирането, като отбеляза, че „не върви хората от село да плащат парното на София“.

#Асен Василев #енергетика #топлофикация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници