Депутатите гласуваха НЕК да купува енергията, произведена от ВЕИ

Депутатите гласуваха НЕК да купува енергията, произведена от ВЕИ
„С този текст решаваме, че всички онези ВЕИ-та, които бяха построени и включени в системата на електроразпределителните дружества, всяко ЕРП самостоятелно закупуваше произведената енергия от включените към тях ВЕИ-та. Сега казваме, че тази енергия се изку
A A+ A++ A

С приемане на второ четене на текстове от Закона за енергетиката, депутатите решиха крайните снабдители да продават на Националната електрическа компания количествата електроенергия, която са закупили по Закона за възобновяемите енергийни източници по цената, по която са я закупили, съобщава „Фокус".

„С този текст решаваме, че всички онези ВЕИ-та, които бяха построени и включени в системата на електроразпределителните дружества, всяко ЕРП самостоятелно закупуваше произведената енергия от включените към тях ВЕИ-та. Сега казваме, че тази енергия се изкупува от обществения доставчик – НЕК", обясни председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай.

„Този текст регулира една голяма несправедливост в системата, въведена при предишните управляващи – различните регионални доставчици на електроенергия бяха задължени да закупуват електроенергията от ВЕИ. Това създаваше диспропорции в цялата енергийна система", отбеляза Аталай.

По думите му, с текста се консолидират разходите в системата в обществения доставчик, който от своя страна ще получи достъп до приходи, които да компенсират тези разходи.

„По този начин ще се гарантира прозрачност на тази система, много ясни правила – кой за какво отговаря, кой на кого, какво плаща и ще се премахнат задкулисните договорки в системата на това ниво", обясни от своя страна депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев.

#НЕК #ВЕИ #електроенергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници