Таско Ерменков: Вместо да се качи с 40% цената на тока, ще я намалим с 5%

Таско Ерменков: Вместо да се качи с 40% цената на тока, ще я намалим с 5%
Дадохме един месец на енергийната комисия да изработи методика за новото ценообразуване според промените в закона. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от БСП Таско Ерменков. Снимка: БСП
A A+ A++ A

Дадохме един месец на енергийната комисия да изработи методика за новото ценообразуване според промените в закона. В този един период се очаква да бъдат определени новите цени и от първи август да имаме промяна на цената в нейното понижаване.Това заяви народният представител от ПГ на КБ Таско Ерменков по Нова телевизия.

Той подчерта, че от 1 юли не се очаква повишаване на цената на тока. На въпрос каква е била причината за среднощното заседание на Комисията за енергетика към НС, Ерменков отговори, че Комисията е трябвало да заседава по-рано, но ръководството е решило, че първо трябва да се срещне с миньорите и профсъюзите.

"От първи юли трябваше да се повишат цените с 40% затова и работихме до късно снощи, да за можем днес на второ четене да разгледаме промените и да ги приемем в парламента, за да можем да обявим на гражданите, че повишение на цените няма да има" поясни Ерменков

"Това което се опитваме да направим е без да нарушаваме балансите в енергетиката, да променим методиката на ценообразуването на тока, защото ако тя се запази скокът в цената е неминуем. Основното в момента е да помогнем на хората, които са изпаднали в тежко състояние, да могат да си плащат сметките. Най-малкото да не са повече и поне с 5% по-малки", заяви Таско Ерменков.

Народният представител каза още, че на заседанието на Комисията са присъствали представители на топлофикационните дружества, на зелената енергия, на бизнеса, ДКЕВР и промените които днес ще бъдат обсъждани са били приети с консенсус.

Ерменков поясни, че студеният резерв, който се плащаше и влизаше в крайната цена и до момента е бил 1040 мегавата ще бъде намален на 500 мегавата и някой няма да получи пари за него. Според него в единствения сектор в държавата, който работи на такива обороти, няма как да няма интереси, които да не бъдат защитавани с всички средства.

Не правим дискриминация между бизнес и битови потребители Таско Ерменков напълно отрече версията, че бизнесът ще плати цената за намаляване на електроенергията за битовия потребител.

„При либерализацията на пазара ще се даде възможност потребителите на електроенергия средно напрежение, да могат сами да преговарят за своите цени. Ако не въведем либерализационния пакет, решенията в момента няма да решат кардинално нещата. Нашият приоритет в момента е да решим проблема на обикновения гражданин, малкия потребител, за да могат да оцелеят хората", добави народният представител.

Попитан за мнение, за протеста на миньорите Таско Ерменков обясни, че „при спадането на такса пренос при износа на електроенергия количествата електроенергия ще са по-големи. Вътрешните централи, ще работят повече и съответно ще изразходват повече въглища. Не виждам, подчертавам икономически основания, миньорите да излязат на протест".

#Таско Ерменков #цени на тока

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници