„Шах Дениз“ официално избра Трансадриатическия газопровод

„Шах Дениз“ официално избра Трансадриатическия газопровод
A A+ A++ A

Консорциумът „Шах Дениз“ обяви, че е избрал Трансадриатическия газопровод (TAP) да доставя обеми от природен газ от втория етап на проекта „Шах Дениз“ на потребители в Гърция, Италия и Югоизточна Европа, съобщиха от консорциума.

Това е важен момент от многоетапния подход на консорциума „Шах Дениз“ за откриването на Южния коридор.

Днешното решение е също важна стъпка за плановете на консорциума за окончателно инвестиционно решение за „Шах Дениз 2“.

Този проект, заедно със свързаните с него газопроводи, ще струва над 40 милиарда долара и ще донесе повече от 16 милиарда кубически метра азербайджански газ годишно на пазара.

„Ние сме щастливи, че азербайджански газ ще се транспортира до Европа, което ще позволи осъществяването на Южния газов коридор. Това ще стане възможно чрез развитието на разширението на Южнокавказкия газопровод (South Caucasus Pipeline Expansion), Трансанадолския газопровод и Трансадриатическия газопровод“, заяви Ровнаг Абдулаев, президент на SOCAR.

„Ние също така сме доволни, че консорциумът „Шах Дениз“ има планове да работи с европейски проекти за междусистемни връзки, за да доставя газ до множество страни в Югоизточна Европа. Очакваме с нетърпение партньорите да направят своето окончателно инвестиционно решение за втория етап на проекта „Шах Дениз“ по-късно тази година“, каза още той.

#Трансадриатическия газопровод #Гърция #Италия #Югоизточна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници