Exxon дава 735 млн. долара за сондажи за нефт и газ в Черно море

Exxon дава 735 млн. долара за сондажи за нефт и газ в Черно море
Exxon планира нови проучвания в акваториите на България, Русия и Украйна, съобщава. Снимка: www.earthlyissues.com
A A+ A++ A

Петролният гигант Exxon Mobil Corp ще инвестира 735 млн. долара за два сондажа в дълбоки води на Черно море, край бреговете на Украйна, съобщи darikfinance.bg

Разходите включват 335 млн. долара бонус при подписване на сделка за концесия с украинското правителство и обещание за още 400 млн. долара, които ще бъдат изхарчени за сеизмични проучвания и сондажи в двата кладенеца.

Exxon планира нови проучвания в акваториите на България, Русия и Украйна, съобщава, Businessweek.

Стана ясно, че в Черно море има по-малко от 100 сондажни кладенеца в сравнение с повече от 7000-в Северно море. Подобряването на сондажните технологии и засилването на регионалното търсене на енергийни ресурси, на фона на високите цени на суровините доставяни от Русия, привличат компаниите към все по-дълбоки води.

Според експерти, в Европа има само две области, където могат да бъдат открити нови конвенционални залежи на природен газ и петрол. Това са Арктика и Черно море.

Районът на предстоящите сондажи се намира в непосредствена близост до блок Neptun, където Exxon, в партньорство с OMV Petrom, откри през миналата година потенциални залежи, позволяващи добив от 18 млн. кубически метра газ на ден.

В българската акватория, граничеща с Neptun се намира блок „Хан Аспарух“, където през юни тази година стартираха сеизмични проучвания. Той е в близост до българо-румънската морска граница и е разположен върху 14 220 кв. км. при максимална дълбочина на водата до 2200 метра.

 



#България #Русия #Украйна #Арктика #Черно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници