България е получила от САЩ допълнителна информация за атентата в Бургас

България е получила от САЩ допълнителна информация за атентата в Бургас
Кристиан Вигенин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е получила от САЩ анализ на документите за самоличност на участниците в бургаския атентат.

В анализа има допълнителни данни, водещи към „Хизбула“, съобщи в Брюксел външният министър Кристиан Вигенин, предаде „Фокус“, позовавайки се на БНР.

Допълнителната информация е била представена на европейските партньори в края на юни, на второто заседание на работната група, което трябваше да реши дали организацията да бъде включена в терористичния списък. Вигенин съобщи за още информация, постъпила от други държави.

В Брюксел Кристиан Вигенин заяви: „Буквално в последните дни дойдоха още два доклада от Канада и от Ливан, но те не са били обект на представяне днес или в четвъртък, когато беше заседанието на постоянните представители, тъй като предстои да бъдат обработени. Те буквално дойдоха в София в петък“.

Бургаският атентат е изиграл роля за решението, каза Вигенин. На въпроса дали това решение създава допълнителни рискове за националната сигурност, Кристиан Вигенин заяви: „Не мисля, че ни излага на допълнителни рискове. Много зависи от това каква ще бъде реакцията на военното крило на „Хизбула“ на това решение. От гледна точка на това дали днес сме по-готови да реагираме на подобни заплахи, смятам, че да, ние сме по-готови, независимо какво е днешното решение. И второ, ограничаването на възможностите на една организация от такъв тип да функционира ефективно работи за повишаване на сигурността, а не обратното“.

#„Хизбула" #Кристиан Вигенин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници