Синдикатите плашат с масови стачки на миньори наесен

Синдикатите плашат с масови стачки на миньори наесен
Според синдикатите, въгледобивът е пред фалит, а предприятията работят на загуба. Снимка: www.spekulanti.com
A A+ A++ A

Ситуацията във въгледобива е много напрегната и през есента ще се стигне до масови протести с блокиране на магистрали и ключови кръстовища, предупредиха синдикатите, съобщи standartnews.com.

Причината е, че секторът е пред фалит, предприятията работят на загуба. „В момента всички въгледобивни предприятия в страната работят на загуба поради намаленото производството на електроенергия от въглища", обяви председателят на Синдикалната миньорска федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов.

По думите му това води до увеличаване на риска от трудови злополуки и травматизъм. Според Топалов до края на годината загубите само в "Мини Марица Изток" ще достигнат 160 млн. лв.

Според Топалов започват процедури на съкращаване на 3500 заети в бранша. По данни на синдиката 80 хил. души са заетите във въгледобива, а миньорите са 18 хил. души. Той предупреди, че очаква до 70% увеличение на електроенергията, ако от микса бъдат извадени всички централи, работещи на въглища, и на тяхно място влязат централи, произвеждащи по-скъпа електроенергия.

#съкращения #въгледобив #миньори #Владимир Топалов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници