„Зелените“ скочиха срещу план за застрояване на Карадере

„Зелените“ скочиха срещу план за застрояване на Карадере
Според природозащитниците проектът за застрояване на Карадере възпроизвежда порочния модел на безконтролно застрояване с цел спекулативно набавяне на инвестиционен капитал за краткосрочна финансова облага на собствениците.
A A+ A++ A

Партията на „Зелените“ се противопостави на издаването на Сертификат за приоритетен инвестиционен проект на строежа в района на Карадере. Партията внесе становище срещу проекта, известен като „Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт“, в Българската агенция за инвестиции и министерствата на икономиката и енергетиката, на инвестиционното проектиране, на околната среда и водите и на регионалното развитие, с копие до кмета и общинския съвет на гр. Бяла.

„Формацията настоява държавните и общински институции да преустановят  повсеместното бетониране и застрояване на Черноморието, които възпроизвеждат проваления модел на интензивен и масов туризъм. Призоваваме компетентните органи да изработят и приложат стратегия за устойчив и екосъобразен туризъм в региона на Бяла и по цялото Черноморие“, се казва в позиция на партията.

Според природозащитниците проектът за застрояване на Карадере възпроизвежда порочния модел на безконтролно застрояване с цел спекулативно набавяне на инвестиционен капитал за краткосрочна финансова облага на собствениците. Според тях това се случва без оглед на краткосрочните и дългосрочните вредни въздействия върху местните общности.

Проектът за застрояване на Карадере се лансира от години като „екологичен“ и се рекламира чрез името на известния британски архитект Норман Фостър. Но информацията относно параметрите на застрояване и икономическата рентабилност на проекта е подвеждаща и непълна, смятат „Зелените“.

„Няма доказателства, че маркирането му като „еко“ и „зелен“ отговаря на европейските норми и изисквания за устойчиво природосъобразно развитие в защитени природни територии“, се казва в становището им.

„Съхраняването на Карадере като един от последните незастроени плажове по Черноморието, с красотата на дивата природа и горите около него, може да бъде предпоставка за развитието на много и различни други дейности, който да носят приходи както за местната общност, така и за общината и държавата“, твърдят „Зелените“.

#Зелените #Карадере #Бяла #Българска агенция за инвестиции #Норман Фостър #Черноморието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници