Кой е по-безработен?

Кой е по-безработен?
A A+ A++ A

Допълнителни над 100 000 лева ще отпусне правителството за осигуряване на работа на млади хора до 29 години.

Националният план предвижда да се даде първа работа на квалифицирани млади хора. Безработните младежи до 24-годишна възраст у нас, регистрирани в бюрата по труда до края на юли, са над 34 000.

По план ще се осигури заетост на 300 млади хора до края на годината.

Питам се как точно ще се прецени кои са най-подходящите 300 младежи и къде ще бъдат назначени те? Защото стана ясно, че в администрацията ще последват съкращения, а в производството едва ли ще стане, защото браншът, меко казано, не е в разцвет.

Например работниците във ВМЗ-Сопот не са безработни, но често са без заплати. Остават фирмите, но пък проучване на една от големите международни колекторски компании „ЕОС Матрикс“ показва, че 22% от българските компании са заплашени от фалит в следващите две години заради отписани вземания или забавени плащания.

Някой фирми биха се поблазнили от факта, че Европейският съюз дава пари за справяне с младежката безработица. ЕС осигурява 6 млрд. евро за стимулиране на младежката заетост в новия програмен период (2014-2020 г.). България ще може да се възползва от тези средства чрез финансиране със 100 милиона евро по европейската инициатива „Гаранция за младежта“.

Смела програма, но да не се окаже за пореден път, че фирмите наемат хора, за да приберат „едни европари“, а не защото имат реална нужда от кадри и ще разширяват бизнеса си.

Защото държавата няма да плаща до безкрай, програмата ще свърши и тогава какво ще се случи с тези хора?

Иначе не може да се отрече, че държавата мотивира фирмите. Размерът на парите за бизнеса ще бъде на 30% от дължимите осигуровки за сметка на работодателя за първите шест месеца. По-късно ще има 50 на сто за следващите 6 месеца и 75% за последните 6 месеца. Проблемът тук е, че съществуват реални опасения за злоупотреба с щедростта на държавата.

Трябва ясно да се определят критериите кои, а не чии фирми могат да участват в програмата.

Трябва да се действа. България е на девето място по младежка безработица в Европейския съюз. Без работа са 28,1% от младежите на възраст от 15- до 24-годишна възраст при средно 23% в 28-те страни членки.

Нека обаче борбата с новата чума в Европа – безработицата, да започне с подобряване на условията за бизнес, за да има реална нужда от кадри, както и на качеството на образователната система, която да стане адекватна на пазара.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници