Шефът на Енерго Про: С политиците живеем в паралелни светове, АЕЦ „Козлодуй“ има 500 млн. лв. дългове

Шефът на Енерго Про: С политиците живеем в паралелни светове, АЕЦ „Козлодуй“ има 500 млн. лв. дългове
Цялата енергийна система се декапитализира и в един момент някой ще изгърми, предрече управителят на Енерго Про Стефан Абаджиев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С политиците не просто нямаме чуваемост, ние живеем в паралелни светове. Техният свят е светът на енергийната стратегия, която е нереална, не означава нищо, и от другата страна сме ние с реалните цифри. Това заяви в Шумен управителят на Енерго Про Стефан Абаджиев по повод намалените цени на тока и готвените промени в Закона за енергетиката, предаде БГНЕС.

Според шефа на ЕРП-то предлаганите от зам.-председателя на парламентарната комисия по енергетика Явор Куюмджиев идеи реално ще доведат до увеличение на цената на електроенергията, тъй като например, за да се гарантира постоянно напрежение по системата, са нужни много големи инвестиции.

„Това, което той предлага, е едно драстично увеличение на цената на тока. Сметнахме колко ще струва да не пада напрежението и сумата е 308 млн. лв. В цялата мрежа в България това ще е към 1,2 – 1,5 млрд. лв. Това, което предлага той, е революционно. Той с един ред в закона ще промени енергийната стратегия, защото в нея не са предвидени разходи на обществото от милиард и нещо. Не знам дали предложенията са му съгласувани политически. За да има това качество, просто трябва да се вложат пари. Това досега е тема табу. ДКЕВР знае колко ще струва оправянето на мрежите и никога не го е слагало на дневен ред“, каза Абаджиев. Той бе категоричен, че цената на тока не може да се сваля само защото някой политик го нарежда.

„От 2005 до сега се цели да не се разпадне енергетиката, но едновременно потребителските цени да са максимално ниски. Нито едно правителство не е имало политическата воля да се заеме с енергетиката като национален проблем и да каже: „Ето, имаме такива разходи за тази енергийна система, оттук нататък дайте да видим какво ще се окаже като реална цена на тока“. Навсякъде се търси и се е търсел компромис“, каза той и добави, че в момента цялата енергийна система се декапитализира и в един момент някой ще изгърми.

„Ако това е НЕК, спира тока на всички, ако е ТЕЦ „Бобов дол“, ще спре тока в Югозападна България. Не знам дали знаете за АЕЦ „Козлодуй“ - 500 млн. лв. дългове. Те нямат пари за ремонт. Ако се случи авария от определен клас нагоре, те ще трябва да извадят огромни пари за ремонт, а ги нямат. Ако това се случи, ще спре тока в България. Това е, защото не му се плаща, не му се плаща, не му се плаща през последните години. Защо – за да имаме ниска цена на тока. Това е българската реалност“, заключи енергийният специалист.

Според данните на Енерго Про, към края на годината ЕРП-то ще е на загуба от 116,5 млн. лв. 46,3 млн. лв. от нея е от некомпенсирани загуби за зелена енергия, 55,2 млн. лв. са от непризнати инвестиции и разходи, а 15 млн. лв. са загубите поради излизането на стопанските клиенти на свободния пазар.

#Енерго Про #енергийна система #цени #загуби #политици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници