България ще загуби делото срещу "Атомстройекспорт", смята Богомил Манчев

България ще загуби делото срещу "Атомстройекспорт", смята Богомил Манчев
Манчев съобщи, че акцията на МВР, ДАНС и прокуратурата от 20 септември в офисите му е била по сигнал на енергийния министър Драгомир Стойнев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„България ще загуби арбитражното дело срещу „Атомстройекспорт" за АЕЦ „Белене", въпросът е с повече или с по-малко от искания от руската страна 1 млрд. лв.“, заяви шефът на консултантската компания „Риск Инженеринг", Богомил Манчев.

„Ако бях на мястото на енергийния министър, щях да съм притеснен за арбитражното дело и щях да си запазя консултанта по проекта. Необходим е някой, който познава добре договорите, защото този милиард може да бъде редуциран с до 150 млн. лв.“, посочи Манчев.

Той отбеляза, че договорът на „Риск Инженеринг“ с НЕК действа и е законен.

Манчев съобщи, че акцията на МВР, ДАНС и прокуратурата от 20 септември в офисите му е била по сигнал на енергийния министър Драгомир Стойнев.

Според него, някой е подвел Стойнев с грешна информация.

След решението за спиране на проекта АЕЦ „Белене“ от март 2012 г., Министерски съвет е трябвало да нареди на ресорния министър в писмена форма да посочи на подчинените си дружества как да се разпореждат с договорите по проекта, обясни Манчев.

„Това обаче не се е случило и „Риск Инженеринг“ заедно с НЕК са започнали да водят преговори за временно прекратяване на договора“, посочи още Манчев.

„По този договор има неустойки, чийто размер е определен точно и ясно в различни случаи. Имаме достатъчно спорове с НЕК, защото заради този договор сме направили доста инвестиции, взели сме много кредити и сега ще трябва да ги връщаме“, коментира шефът на консултантската фирма.

Манчев отказа да даде подробна информация за печалби и загуби на фирмата от работата по проекта АЕЦ „Белене“.

„Компетентните органи разполагат с всички фактури“, изтъкна той.

„Откакто проектът бе спрян, съм понесъл само загуби, защото работех в изключително неразбираща и вражеска среда. Подписът на министъра, с който ще бъде прекратен договора, ще ме освободи от отговорност, наречена безстопанственост. Ако ние прекъснем работа и излезем от площадката, ще сме отговорни пред закона", обясни шефът на „Риск Инженеринг“.

#АЕЦ "Белене" #България #Русия #"Атомстройекспорт" #"Риск Инженеринг" #дело #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници