Изследване сочи, че въглищата изместват петрола като гориво

Изследване сочи, че въглищата изместват петрола като гориво
Най-потребяваните горива до 2020 г. ще са въглищата и ще изместят петрола. Снимка: www.vestnikataka.bg
A A+ A++ A

Най-потребяваните горива до 2020 г. ще са въглищата и ще изместят петрола от първата позиция, сочи проучване на Wood Mackenzie, предаде 3e-news.net.

Потреблението на въглища в света към 2010 г. е нараснало до почти 3,6 млрд.тона нефтен еквивалент, от 2,3 млрд.тона през 2000 г. Търсенето на петрол за същия период е нараснало значително по-малко – от 3,5 млрд.тона до 4 млрд.тона.

Очаква се в бъдеще тази динамика ще се запази. През 2020 г. потреблението на въглища може да съставлява 4,5 млрд.тона нефтен еквивалент, превишавайки търсенето на петрол (4,4 млрд.тона). При това положение за периода от 2010 г. до 2020 г. търсенето на въглища ще нарасне с 25%. Две трети от този ръст ще се дължи на Китай.

"Урбанизацията и индустриализацията продължават да пдържат ръста на икономиката на Китай. Възможността за достъп до запасите от въглища е една от причините те да останат основен вид гориво в Китай.

Дори само Китай да остане да ползва въглища пак ще е достатъчно да се повиши съществено ролята на въглищата в световната енергетика", смятат от William Durbin от Wood Mackenzie.

#въглища #петрол #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници