Безсилие пред багерите

Безсилие пред багерите
Аркутино - един от най-красивите български плажове. Снимка: Антония Коцева
A A+ A++ A

Решенето на Висшия административен съд да потвърди Общия устройствен план на Царево, одобрен през 2008 г., с което на практика се разрешава строителството в природен парк „Странджа”, отприщи фантазиите на строителната мафия. Дивите скалисти плажове на Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово ще се превърнат в огромни бетонни ваканционни селища, а на мястото на заобикалящите ги гори ще накацат голф игрища. Старите странджански села – Българи, Бродилово, Кости ще бъдат разширени с вилна зона от по 200 – 300 декара. Такъв е планът за Царево на арх. Калин Тихолов.

Един Слънчев бряг не стига! Този бетонно-алхохолен рай вече не побира изпадналите „туристи” от Европа и явно трябва да бъдат унищожени и малкото останали места по Черноморието ни, където си струва да се отиде.

Проблемът е, че умишленото унищожаване на българската природа не може да бъде спряно. Върховният административен съд отчете, че устройствият план на Царево е съвсем законен, защото според Закона за устройството на територията закононарушения от този сорт (общи устройствени планове) не могат да се обжалват. Въпреки това самият съд признава, че планът е нищожен и приет без екологична оценка.

В същото време, еколозите алармират, че 65% от Странджа попада в територията на община Царево и скоро голяма част ще бъде бетонирана. Тук идва въпросът - кой чертае тези устройствени планове? Нали фунцията им е да създават ред и да защитават тази територия. Защо гражданите нямат достъп до процеса на изработването им и защо липсва обществен дебат за зоните с национално значение?

Коя институция, щом не съдът, ще спре строителния произвол в нацинален парк „Странджа”? Жителите на Синеморец водиха дълга и изтощителна война със стария кмет на Царево, който постоянно разрешаваше строителство на големите хотели. Техните опасения са, че се унищожава поминъкът им. Сега между селото и морето има пустеещи недостроени хотели, които съсипват целия район. Доскоро върху фасадата на един от хотелите-гиганти до плажа „Бутамята” стърчеше огромна глава на патица. Каквото и да направят обаче, хората от Синеморец нямат правни основания да спрат цинизма на строителните предприемачи.

Като капак дни след като излезе съдебното решение дългогодишният шеф на парк "Странджа", инж. Стефан Златаров, беше уволнен тихомълком. За да не пречи.

През 2012 г. Европейският съюз отпусна 400 хил. лева за природен парк „Странджа”. Парите ни бяха дадени, за да изясним причините за изчезването на различни видове от територията на Натура 2000. Регистрираните гнезда на бели щъркели в рамките на парк Странджа са едва четири. Застрашени са и блатните костенурки, които са индикатор за състоянието на реките. Сега Европейската комисия ни плаши с наказания заради бъдещото застрояване по склоновете към морето. Предупрежденията засега са глас в пустиня, а природозащитниците се опасяват, че заплахите едва ли ще спрат багерите.

В отговор на тези опасения, лидерът на БСП Сергей Станишев обеща да не допуска унищожаването на Странджа. "Приемам го като моя кауза и като кауза на БСП да защитим българската природа в Странджа планина.". Според него, туризмът трябва да се развива, но не за сметка на осакатяването на природата.

На 23 януари коалиция "За да остане природа в България" даде срок от десет дни на Народното събрание и правителството да предприемат законодателни промени, с които да предотвратят застрояването на Странджа. В противен случай природозащитниците са готови за протести.

Остава ни надеждата, че след превръщането на пещера „Леденика” и още няколко други в кич, унищожаването на редица местообитания по река Ропотамо и застрояването на хребетите на Пирин, ще спасим малкото ни останало от бетон и замърсяване. Един строителен „проект” по-малко!

#Странджа #Синеморец #Ахтопол #Варвара #Сергей Станишев #Калин Тихолов #"За да остане природа в България" #Европейският съюз #Европейската комисия #НАТУРА 2000

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници