Русия: ЕС не може да ревизира договорите за "Южен поток"

Русия: ЕС не може да ревизира договорите за "Южен поток"
Лавров коментира руско-сръбските отношения и заяви, че за Русия "е важно сближаването на Сърбия с Европейския съюз". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Договорите, които Русия сключи с балканските страни за изграждане на газопровода "Южен поток" са част от международното право и Европейският съюз не може едностранно да ги подложи на ревизия, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за утрешния брой на белградския вестник "Политика", цитиран от агенция "Фокус".

Лавров коментира руско-сръбските отношения и заяви, че за Русия "е важно сближаването на Сърбия с Европейския съюз".

"Началото на преговорите за членство на Сърбия в ЕС не нанася щети на нашето партньорство и на реализацията на крупните икономически и инфраструктурни проекти, като тук се включва енергийният сектор", казва Лавров в интервюто.

През март „Южен поток“ ще получи разрешително за строеж от българските власти, през същия месец ще стане ясно и кой ще бъде изпълнител на българския участък. Очакванията са, че реалното строителство по проекта ще започне през юни.

Газопроводът „Южен поток” ще преминава през акваторията на Черно море за страните от Южна и Централна Европа. Междуправителствени споразумения по реализацията на сухопътните части от проекта Русия е подписала с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия. Газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб. м. Първата от тях ще бъде пусната в края на 2015, а газопроводът ще заработи с пълна мощност /63 милиарда куб. м. газ/ през 2018-2019 г. Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро.

#Сергей Лавров #Лавров #Русия #Европейският съюз #Сърбия #ЕС #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници