„Росатом“ гарантира изпълнението на всичките си договори

„Росатом“ гарантира изпълнението на всичките си договори
Снимка: sdelanounas.ru
A A+ A++ A

В атомния отрасъл циклите са много дълги. До 2020 година „Росатом“ вече има подписани договори и преговорите, които се водят сега, имат хоризонт на планиране от 2020 до 2035 г., заяви ръководителят на държавната корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко пред руския телевизионен канал „Вести-24“.

Ако сега сключим договор за строителство на атомна електроцентрала, това означава, че 5-7 години ще са необходими за строителството, до 60-80 години централата ще работи и произвежда електричество, а после още 10 години ще извеждаме от експлоатация. Тоест получават се около 80-100 години – толкова е средният жизнен цикъл в атомния отрасъл“ , подчерта Сергей Кириенко.

Кириенко изтъкна, че това е повече от един човешки живот и доста повече от всякакви политически ексцесии, които предизвикват толкова бурна реакция.

Именно затова при „Росатом“ с нито един от партньорите ни към момента не е възникнала каквато и да било промяна в условията на договорите“, коментира експертът.

Ръководителят на „Росатом“ също така заяви, че в момента Корпорацията преживява не най-лесния период от взаимоотношенията си с Украйна, но няма никакво прекъсване в доставките на гориво. „Поредният ешелон със свежо гориво замина натам, ние сега прибрахме един ешелон с отработено гориво руско производство. Безопасността и надеждността на функционирането на обектите на атомната енергетика са абсолютен приоритет. Ние изпълняваме нашите задължения и по никакъв начин няма да ги променим или нарушим, ще ги изпълняваме безусловно“ - заяви Сергей Кириенко.

„Росатом” е сключила договори за строителството на 22 блока, държавната корпорация води преговори и по други проекти. „Росатом“ предлага проекти, които съответстват на повишените стандарти на безопасност, въведени в света след аварията на АЕЦ в Япония.

#„Росатом“ #Сергей Кириенко #Кириенко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници