В АЕЦ „Козлодуй” са „безкомпромисни” за безопасността

В АЕЦ „Козлодуй” са „безкомпромисни” за безопасността
Подгревателите, на стойност 29 млн. евро, монтирани в пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ в турбинната част, работят от повече от година на шести блок и от близо година на пети блок. Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Подгревателите с високо налягане в пети и шести блок нямат отношение към безопасността на АЕЦ „Козлодуй“, заяви пред БНТ изпълнителният директор на централата Александър Николов.

Коментарът му е по повод информация в руски медии, че властите в страната разследват измами във фирмата „Зио“ в Подолск, производител на оборудване за атомни централи, сред които и българската АЕЦ „Козлодуй“.

Твърди се, че заводът е произвеждал стомана, която не отговаря на технологичните стандарти и така е спестил огромни средства, поделени между директорите на водещи предприятия в руския ядрен отрасъл.

Доставката за България е извършена от фирма „Атомтоплопроект“. Първата партида от оборудването за АЕЦ „Козлодуй“ е доставена през 2010 г., а втората – през миналата година.

Подгревателите, на стойност 29 млн. евро, монтирани в пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ в турбинната част, работят от повече от година на шести блок и от близо година на пети блок, като досега няма никакви косвени признаци за тяхна неправилна работа, каза Николов.

Той обясни, че основната цел на оборудването е да подобри коефициента на полезно действие на турбината. Подгревателите нямат отношение към безопасността, там, където по думите на Николов в АЕЦ „Козлодуй“ са „безкомпромисни“.

Шефът на първа атомна електроцентрала в България коментира, че съгласно информацията от руските медии става въпрос за некачествен материал, който е използван при тяхното производство, а не за некачествено производство на самото съоръжение.

Той допълни, че качеството на материала може да бъде проверено при извеждане от експлоатация, което ще бъде направено за пети блок през април, а за шести - през есента на тази година.

Междувременно до часове трябва да бъдат изпратени писма за официална информация от производителя и доставчика на оборудването, каза Николов.

В момента се разработва програма, която ще бъде съгласувана с Института по металознание към БАН за разширен контрол по време на плановите ремонти.

#АЕЦ „Козлодуй” #Александър Николов #България #безопасност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници