Откриха огромен океан на 700 км под земята

Откриха огромен океан на 700 км под земята
Снимка: xn--80aqafcrtq.cc
A A+ A++ A

Eкип от университета в Евънстън, щата Илинойс, откриха огромен подземен океан, разположен на около 700 километра под земната повърхност, пише списание NewScientist.

Учените предполагат, че откритият океан може да е основният източник на вода за световните водоеми.
Според специалистите, водата е скрита в огромна синя скала, притисната в мантията на планетата. Обемът на водата в нея е приблизително три пъти по-голям от този на целия наземен световен океан. Не се изключва и възможността това да е главният източник на вода за планетата, както и своеобразен скачен съд, който да регулира нивото, тъй като световният океан запазва приблизително един и същ обем вече милиони години.

Учените са изучавали сеизмичните вълни на над 500 земетресения, използвайки данните от 2000 сеизмографа с цел изучаване структурата на Земята под повърхността.

"Земетресенията карат Земята да отеква като камбана в продължение на дни", обяснява ръководителят на проучването Стивън Джейкъбсън. По думите му екипът е знаел предварително как ще реагират вълните при преминаването през вода.

Специалистите направили експеримент, за да се убедят в откритието си. Те потопили подземна скала във вода и установили, че скалата се намира между горния и долния регион на мантията, като температурата и налягането са идеални, за да изстискват вода от скалата, "сякаш тя се поти".

След това водата преминава през подземните слоеве и се събира там. Според изследванията на учените, по-голямата част от скалата се намира под територията на САЩ. Предстои те да установят дали не обикаля цялата планета и дали няма други подобни на нея места под земната повърхност.

Източник: economic.bg

#океан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници