Анатолий Карпов: В Украйна се извършва престъпление, ООН мълчи

Анатолий Карпов: В Украйна се извършва престъпление, ООН мълчи
Анатолий Карпов Снимка: chessok.net
A A+ A++ A

Ако трябва да се сравнят шахът и дипломацията, обединяват ги традициите, правилата на играта, нормите на поведение на участниците, коментира бившият шампион по шах Анатолий Карпов пред руския вестник „Известия“.

Независимо от отношенията между страните играчи съществува кодекс. Този кодекс и нормите на поведение бяха нарушени от човека, който оглавява, макар и с означението и.о., външнополитическото ведомство на Украйна.

Изказванията, които Андрей Дешчица направи спрямо Русия и Владимир Путин, един дипломат не може да си ги позволи. И от този момент той никога вече няма да промени отношението към него. Ако използваме шахматната терминология, от този момент, с който и кон той да тръгне, винаги ще си остава козел.

Той може и да е бил пиян, когато произнесе това, което му донесе дипломатически мат. Това е възможно. Как се казва в поговорката: на езика на пияния е това, което е на акъла на трезвия.

Дипломатите трябва да намират най-елегантните изрази, за да кажат всичко и нищо. Шахматните партии често продължават дълго и на играчите са им необходими издръжливост и търпение.

След изказването на Дешчица нито един министър на външните работи няма да го приема за член на световната дипломатическа общност. Това е клеймо.

В шаха са важни логиката, да предвиждаш няколко хода напред, от което украинският политик явно е лишен трайно. Ако трябва да говорим за логиката на украинските власти, те може и да имат таен план за извеждане на страната от кризата, но той вероятно е твърде таен.

Едва ли Европа и САЩ имат ресурсите, необходими за възстановяване на украинската икономика. Когато политикът мине встрани или поне върви успоредно с икономиката, ясно ще се открои, че Украйна има повече перспективи за сътрудничество именно с Русия.

Ако говорим за продоволствията и селското стопанство, Европа може и да не пусне украинската продукция на пазара, мотивирайки отказа с последиците от Чернобил. Да не говорим, че за да влезеш на европейския пазар, са необходими огромни средства за реклама на продукцията, за да стане тя известна и хората да я купуват.

Днес се правят опити Русия да бъде въвлечена в украински конфликт. Аз не анализирам дълбоко и нямам пълната информация, но Русия върви по много тесен път и това, че още не сме въвлечени в конфликта, е голяма победа и заслуга на нашия президент.

Това, което става в Източна Украйна, е престъпление и на него не можеш да гледаш, без да се просълзиш. Къде в Украйна е Червеният кръст, който носи добрина, помощ и защита на ранени и деца? Къде е комисарят за бежанците на ООН? Днес само в Краснодарския край имаме десетки хиляди бежанци от Източна Украйна. Ако в Африка има 100 000 бежанци, за там лети не само комисар, но и генсекът на ООН.

ООН има програма, има фондове, медикаменти, палатки, зимни дрехи и прочие. Те ги карат в Африка, а в Украйна – не. Ето ви ги двойните стандарти.

Източник: БГНЕС

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници