Изборът на София: жълъдче за мечката, която Западът иска да сложи в клетка

Изборът на София: жълъдче за мечката, която Западът иска да сложи в клетка
A A+ A++ A

България се превръща в жълъдче в борбата на Москва да отстоява своето енергийно господство над Европа и усилията на Запада да постави в клетка тази мечка гризли. Така вижда нещата Кийт Джонсън от списанието  "Форин полиси".

Последната глава в тази история бе в четвъртък, когато държавният секретар на САЩ Джон Кери кацна в София, за да разговаря с новоизбрания прозападно настроен премиер и да насърчи България да намали огромната си зависимост от руските енергийни доставки, пише анализаторът.

Посещението съвпадна с подобна мисия на британския външен министър, точно когато Русия вдигна залозите с повторен отказ, лишаващ България от дълго планираната й роля на вход за многомилиарден руски газопровод към Европа. Вместо него Русия ще прави пренос на газ през Турция.

Кери откровено призна риска от руско отмъщение, дали чрез прекъсване на енергийните доставки или нещо по-лошо, тъй като България се изплъзва от сферата на влияние на Москва.

Централната роля на България в най-новата енергийна картина на Европа е резултат както от географията, така и от историята. Разположена на брега на Черно море, страната е естествената входна точка на алтернативни проекти за газопроводи между Русия и Европа, ако трябва да се заобиколи Украйна.

И когато "Южен поток" - любим проект на Путин - изглежда мъртъв, България все още се домогва да играе голяма роля в регионалните енергийни политики чрез изграждане на център за природен газ до границата си с Турция, където Русия планира да изгради още един многомилиарден тръбопровод.

След визитата на Кери Държавният департамент се надява да изпрати в София свой топ специалист по енергийни въпроси като официален представител и така да ускори постигането на енергийна независимост и сигурност в региона - нещо, към което отдавна се стреми, отбелязва наблюдателят.

 

 

 

#Кери #Борисов #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници