Откриха защо месото предизвиква рак при хората
Медици от Калифорнийския университет разкриха защо и как месото предизвиква рак при хората, съобщи в. “Дейли телеграф”.
Отдавна се знае, че свинското, телешкото и агнешкото повишават риска да се развият тумори, ако се ядат в големи количества. Въпросът пред учените бе защо другите бозайници ядат по много от тези меса и не се разболяват.
Изследванията показали, че в червените меса се съдържат захарни молекули Neu5Gc, каквито не се синтезират в човешкото тяло. Заради тях имунната система на човека атакува месото и произвежда антитела. Те пък причиняват хронично възпаление и водят до рак.
При другите месоядни имунната система не се активира, тъй като Neu5Gc са естествено налични в техните тела.
Още по темата:
- » Рекордьори сме по поскъване на месото в ЕС
- » Защо смъртността от рак у нас расте?
- » Евростат: Месото е поскъпнало най-много в България
Коментирай
Най-четено от
Здраве
Последно от
Здраве