4500 фаса събраха само за час на плажа във Варна

4500 фаса събраха само за час на плажа във Варна
Снимка: "За Земята"
A A+ A++ A

Доброволци събраха 4500 фаса само за един час на Централния плаж във Варна, за да разберат до колко е разпространен този дребен, но опасен за морето отпадък, съобщават от "За Земята".

Инициативата е част от кампания „Морето не е за една ваканция”, която се реализира от доброволци, варненската фондация „Мейдей”, „Грийнпийс”-България и екологично сдружение „За Земята”.

„Мястото на фасовете не е на плажа, а камо ли в морето. Призоваваме пушачите да не оставят такива токсични следи след себе си. Могат да носят портативни пепелници или да си ги направят с подръчни материали. Морето не е кошче за отпадък. Ако искаме да се радваме на чиста морска вода – то трябва ние сами да я пазим от замърсяване” – коментира Деница Петрова от „Грийнпийс” – България.

Според данни на програмата за околната среда на ООН са нужни до пет години, за да се разградят фасовете напълно в природата. Фасовете може да бъдат фатални за редица морски обитатели. Химическите вещества в тях са толкова отровни, че са в състояние да убият риба.

Цигарените останки съставляват 40% от замърсяването по плажовете, докато пластмасовите бутилки - едва 9,5%.

#фасове #Централния плаж #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници