Азербайджан обеща газ първо на България от ЕС

Азербайджан обеща газ първо на България от ЕС
Премиерът Бойко Борисов (вляво) се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев (вдясно). Снимка: МС
A A+ A++ A

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев увери министър-председателя Бойко Борисов, че България ще е първата страна в Европейския съюз, която ще получи азербайджански газ.

По време на официална вечеря в президентския дворец в Баку двамата държавни ръководители споделили мнението, че Азербайджан и България трябва да развиват отношения в различни области - туризъм, селско стопанство, ИТ, търговия, предаде „Фокус".

Министрите в делегацията на България - Ивайло Московски, Делян Добрев, Мирослав Найденов, ще конкретизират сътрудничеството с Азербайджан на двустранни срещи в петък.

По време на официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Азербайджан се очаква да бъдат обсъдени развитието и задълбочаването на търговско-икономическия потенциал на отношенията между двете страни, включително чрез инвестиционни проекти.

Възможностите за доставки на газ за България от Азербайджан, развитието на съвместни инвестиции в редица области, като енергетика, газификация и газоразпределение, както и изграждането на газова инфраструктура в България и региона на Югоизточна Европа, ще са основните теми на разговорите в Баку.

„Ако Грузия построи терминал за сгъстен газ в пристанището Кулеви, тогава азербайджански газ ще може да бъде доставян през Грузия и Черно море в България и по-нататък за другите европейски страни," посочи Бойко Борисов, цитиран от „Новости-Азербайджан".

В рамките на визитата също така ще се състои азербайджанско-българска среща, в която ще вземат участие български предприемачи, които се занимават с логистика, птицевъдство, фармацевтика, винарство и млечна промишленост.

#Азербайджан #Илхам Алиев #президент на Азербайджан #Бойко Борисов #премиер #министър-председател на България #газ #енергетика #Ивайло Московски #Делян Добрев #Мирослав Найденов #Грузия #Черно море #Баку

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници