МиГ прекратяват договора, ако изтребителите се ремонтират от Полша

МиГ прекратяват договора, ако изтребителите се ремонтират от Полша
A A+ A++ A

Генералният директор на руската самолетостроителна корпорация "МиГ" Сергей Коротков е уведомил в писмо председателя на комисията по отбрана в Народното събрание генерал Михо Михов, че "руската страна не е предоставяла на Полша лиценз и актуална техническа документация за изпълнение на ремонтни работи по двигатели на самолети". Това съобщи БТА, като се позова на ТАСС.

Ако бъде направен такъв ремонт на български МиГ, руската корпорация ще прекрати договорните си отношения по поддръжка и експлоатация на самолети, е посочено в писмото.

Уточнява се също, че Полша няма право да използва резервни части на самолети за нуждите на трети страни и затова доставката им може да бъде прекратена.

Потърсен за коментар, пред БНР генерал Михов, нито потвърди, нито отрече информацията.

В началото на септември министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че ремонтът на изтребителите МиГ-29 от Полша ще излезе с 50% по-евтин, отколкото ако беше направен от руската РСК "МиГ", която досега поддържаше самолетите.

Според изчисленията на руския самолетостроител, поправката в Русия на всеки от 14-те двигатели би струвала малко над 1 000 000 евро.

В края на август министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега подписаха двустранно споразумение и писмо за намерение за военно сътрудничество. Беше обявено, че догодина Полша може да ремонтира двигателите и агрегатите на шест наши "МиГ 29". По думите на Ненчев, предложената от Варшава цена е с около 30% по-ниска от руската.

"Полша сама извършва пълен обем от дейности за поддържане на изправността и летателната годност на самолети МиГ-29. В момента страната ни е в процес на преговори на договор с полската страна. Полша има и възможност да извърши модернизацията на МиГ-29 по стандартите на НАТО", информират от военното ведомство по повод на писмото от "МиГ".

#МИГ #Полша #Михо Михов #Николай Ненчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници