ЕС одобри три газопровода през Балканите

ЕС одобри три газопровода през Балканите
A A+ A++ A

Едновременно три газопровода в Югоизточна и Централна Европа попаднаха в списъка с приоритетни проекти, включително прокарваният от Словакия "Истринг" и подкрепяният от Австрия "Тесла". ЕК ги е одобрила с бързо, което е рядкост, отбелязват наблюдатели.

Тръбите ще могат да бъдат използвани от „Газпром“ за снабдяването на Балканите с газ от „Турски поток“. Формално твърдата позиция на ЕС спрямо енергийната зависимост от Русия засега не е подкрепена с конкретни мерки, съобщава по този повод вестник “Коммерсант“.

Статутът на приоритетен европейски инфраструктурен проект (PCI) дава право за привличане на средства от фондовете на ЕС. Независимо от отмяната на проекта за газопровода „Южен поток“ и крайно скептичното отношение на ЕК към „Турски поток“, едновременно биват одобрени три газопровода.

"Истринг" ще свързва Словакия и България, "Тесла" -  Гърция с Австрия, както и разширяването на тръбопровода България--Румъния--Унгария—Австрия. Всички те позволяват на „Газпром“ да реши един от главните проблеми с отказа от транзит през Украйна, а именно доставките на газ от „турски поток“ до балканските държави.

Държавите в Югоизточна и Централна Европа, които може да изгубят транзитните плащания при спирането на доставките през Украйна, най-губещите са Словакия и България, започнаха активно да прокарват проекти позволяващи им да запазят тези си доходи.

#„Южен поток“ #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници