Делян Добрев: Стартът на енергийната борса е първата крачка в посока свободен пазар

Делян Добрев: Стартът на енергийната борса е първата крачка в посока свободен пазар
Делян Добрев Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

За разлика от останалите сфери на обществения и политически живот, реформата в сферата на енергетиката до голяма степен се случи и резултатите са факт. Предстои пускането и на втора платформа, с която също ще се търгува с енергия - по двустранни договори. Това заяви по БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

"От 800 млн. загуба през 2014 година, НЕК в момента е на печалба. Най-важното е, че реформата в енергетиката, по мое мнение, на 70-80% се е случила и ние вече берем плодете от това, че секторът е почти изцяло реформиран. А по отношение на електроенергийната борса – това е една първа крачка в посока свободен пазар. Тази борса продава енергия само за следващия ден, така че тя със сигурност не е платформата, на която ще се търгува цялото количество електроенергия. Необходимо е в максимално кратки срокове, в следващите няколко месеца, в България да стартира и една втора платформа за търговия на енергия – тази, на която ще се търгува енергията по двустранните договори и която платформа е по-важна. След като тя влезе и започне да роботи, тогава цялото количество електроенергия ще се продава на енергийна борса – прозрачно, по пазарни правила", заяви Добрев.

Бизнесът ще бъде облекчен с 85% от плащането за зелена енергия, каза още председателят на парламентарната енергийна комисия. Той уточни, че става въпрос за част от бизнеса, който е с висока консумация на електроенергия - за тези компании ще бъде намалена добавката задължение към обществото и тя ще се приближи до старите си нива от преди август миналата година, когато КЕВР повиши нивата на тази добавка за фирмите и така тя беше изравенена с тази за битовите потребители.

"Наредбата е готова. Там има критерии, които зависят от консумацията на предприятията, от тяхната енергоемкост. Тези критерии не са измислени от българското правителство, а са на база на директиви на ЕК за това  кои предприятия подлежат на такава държавна помощ и кои не. Съобразявайки се с европейските регламенти, нашето правителство е изготвило наредба, но за съжаление, тя все още не е нотифицирана, за да може бизнесът да започне да плаща по-малката цена за енергия. Нотифициране означава ЕК да прегледа наредбата и да я одобри, така че ние да започнем да я прилагаме", обясни Делян Добрев.

По неговите думи, без значение кога ЕК ще одобри наредбата, тя ще започне да работи със задна дата – от 1 август 2015 година. Бизнесът, който има право да се ползва от наредбата, ще получи обратно надплатените средства.

Делян Добрев каза още, че съвсем скоро ще бъде факт заемът, с който държавата да може да погаси задълженията си към двете американски топлоелектроцентрали и да премине към предоговаряне на цените на енергията.

#енергийна борса #енергиен пазар #либерализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници