Консорциумът „Набуко“: Унгария не се е отказала от проекта

Консорциумът „Набуко“: Унгария не се е отказала от проекта
Унгария е ключова страна за трасето на Набуко. Карта: nabucco-pipeline.com
A A+ A++ A

Консорциумът „Набуко“ не е получил никакви сигнали, че енергийната компания на Унгария MOL се отказва от проекта.

В понеделник по време на посещение в Брюксел премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че унгарската компания MOL се отказва „Набуко“.

„Акционер в „Набуко“ от унгарска страна е компанията FGSZ – поделение на MOL, и ние нямаме никакви сигнали за промяна“, се казва в изявление на консорциума „Набуко“ по повод твърдението на Виктор Орбан.

„Проектът за газопровод „Набуко“ се базира на междуправителствено споразумение, което е подписано и ратифицирано от всички държави, през които тръбопроводът минава, включително Унгария“, се посочва още в изявлението.

„Набуко“ е проект по Южния газов коридор, който има за цел да достави каспийски газ през Турция за Европа като алтернатива на руските газови доставки.

От унгарската енергийна компания посочват, че има много неопределеност около проекта „Набуко“" и това не може да бъде пренебрегнато, а стойността на газопровода непрекъснато се увеличава.

Виктор Орбан пък заяви, че в същото време Русия проявява все по-голяма активност за реализацията на проекта „Южен поток“, който трябва да минава през Унгария.

От консорциума „Набуко“ подчертават, че Споразумението за подкрепа на проекта е било подписано от всички държави участнички, включително Унгария, през юни 2011 г., с което е осигурена нормативната база на проекта.

„В Унгария три от четирите екологични разрешителни са издадени. Проектирането на тръбопровода по цялото му трасе е приключено на 80%“, се подчертава още в изявлението в отговор на мотивите за отказа на Унгария - „проблеми в реализацията на проекта“.

От консорциума отбелязват още, че през последните няколко месеца на „Набуко“ е отреден специален статут на Национален обект в Турция и България, а германската компания Bayerngas води преговори, за да се включи като 7-и акционер в консорциума.

„На 1 октомври 2011 г. Nabucco Gas Pipeline International GmbH внесе своето конкурентно предложение за транспортиране на газ от Азербайджан в консорциума, разработващ находището Шах Дениз II. Напредват и преговорите между акционерите в Nabucco и консорциумът Шах Дениз II“, се посочва още в изявлението на консорциума „Набуко“.

#Унгария #Виктор Орбан #премиер #MOL #Брюксел #Набуко #Южен поток #Турция #Европа #Каспийския регион #България #консорциум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници