Казанджиев: Интерконекторът с Гърция не предлага сигурен сценарий за доставка на газ

Казанджиев: Интерконекторът с Гърция не предлага сигурен сценарий за доставка на газ
БГНЕС
A A+ A++ A

Интерконекторът Гърция – България не предлага сигурен сценарий за доставка на газ. Това каза в сутрешния блок на радио Фокус Христо Казанджиев, газов експерт в Българския енергиен и минен форум. Той допълни, че към момента няма обвързващи търговски договори, което поставя още въпроси за ползите на България от проекта.

„Този проект не може да бъде комерсиален, този проект е междусистемна връзка, той трябваше да бъде реализиран изцяло от „Булгартрансгаз“, като се разчита на доставки на природен газ по Южния газов коридор през Турция, през Гърция чрез терминал за втечнен природен газ – един много несигурен сценарий за доставки. Към настоящия момент онова, за което поне се говори, че е гарантирано, е доставка на 1 милиард куб м газ от Афганистан, но той е също под въпрос, тъй като ние все още нямаме обвързващи търговски договори“, обясни Казанджиев.

Експертът допълни, че е малко вероятно да се реализира търговски проект, каквато е била първоначалната идея, без осигуряване на капацитета. „Разбира се, има един вариант, в който България да изкупи целия капацитет на тази междусистемна връзка и да чака някога по нея да потече газ, което ще бъде два пъти по-скъпо за страната ни, отколкото ако беше реализирала проекта сама“, посочи експертът. Той коментира и изграждането на газов хъб, като заяви, че това не е политическа задача, а действията на правителството са по-скоро PR, отколкото реални намерения.

#Христо Казанджиев #интерконекторът Гърция - България #доставка на газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници