„Газпром" може да плати българската отсечка от „Южен поток"

„Газпром" може да плати българската отсечка от „Южен поток"
„Газпром" може да плати за изграждането на българската отсечка от газопровода „Южен поток", защото България не може да си го позволи, коментира Лента.ру. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Газпром" може да плати за изграждането на българската отсечка от газопровода „Южен поток" в замяна на бъдещи плащания за транзита.

Тази мярка може да бъде предприета, освен други съображения, и поради факта, че България не може да си позволи да плати за построяването, предаде Лента.ру, позовавайки се на анонимен източник.

Медията припомня, че на 4 юни българските власти съобщиха, че може да не подпишат споразумение до 15 ноември за изграждането на „Южен поток".

София не е доволна от някои условия, дори и отчитайки обещанието за отстъпка за горивото в размер на 11,1%.

„Както заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, неговата страна не е готова да подпише договор," отбелязва още изданието.

В петък Делян Добрев обясни, че България все още спори с Русия за начините на финансиране и очакваната печалба на проекта за изграждане на газопровода „Южен поток".

В началото на седмицата министърът заяви, че заради нови изисквания на руската компания „Газпром" по финансовия модел на „Южен поток" се бави подписването на допълнителните споразумения за предоставяне на отстъпка от 11% в цената на синьото гориво за периода от 1 април до края на декември 2012 г.

Тогава той не обясни какви са претенциите на монополиста.

Докато отговаряше на въпрос на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров по време на парламентарния контрол в петък, Делян Добрев само каза, че „още има спорни въпроси по отношение на процента на заемните и собствените средства", с които ще се изгражда трасето на „Южен поток" през българска територия.

#„Газпром" #„Южен поток" #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници