Семерджиев: С 4.88% ще поскъпне газът от 1 юли

Семерджиев: С 4.88% ще поскъпне газът от 1 юли
Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

С 4.88% ще поскъпне природният газ от 1 юли, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

„На този етап допустимото повишение на цената на природния газ е 4.88 процента“, заяви в интервю за БТА Семерджиев.

По думите му в момента се правят допълнителни анализи дали заради това повишение да се преизчислят и цените на парното, но по-вероятно е те да останат така, както ги предложи ДКЕВР на база действащата цена на природния газ.

Председателят на енергийния регулатор посочи, че цените на енергията от възобновяеми източници и на енергията от високоефективното комбинирано производство на топлофикациите предстои да падат в бъдеще.

Семерджиев подчерта, че по тази причина няма да има шоково поскъпване на тока през следващата година.

Цената на тока за крайния потребител ще се вдигне единствено заради три добавки, които отразяват задълженията към обществото – развитие на зелена енергия, на високоефективно производство на топлофикациите и енергия по дългосрочни договори, коментира Семерджиев.

Шефът на ДКЕВР обясни, че производството на електроенергия от топлофикациите по високоефективно комбинирано производство според европейското законодателство трябва да се стимулира, а цените на този вид електроенергия са зависими от цените на природния газ и въглищата.

Според него обаче въпреки това добавката за енергия от когенерации в бъдеще ще намалява до пълното й изчезване след две – три години.

Цените на енергията от възобновяеми източници пък ще се доближават все повече до цените на енергията от конвенционални централи и в бъдеще няма да има нужда и от добавка зелена енергия.

От 1 юли тази година всеки потребител ще плаща в цената на тока и нова добавка, в която са изведени разходите на НЕК за изкупуване по дългосрочен договор на скъпата електроенергия от ТЕЦ „AES Гълъбово".

С влизането в сила Закона за енергетиката обаче ДКЕВР ще има право да промени начина на ценообразуване по договора с централата, така че и тази цена да бъде намалена.

Фактът, че от следващата година българските производствени централи ще трябва да купуват емисии въглероден диоксид също няма да окаже съществено влияние върху цените на тока за бита през следващата година, прогнозира Семерджиев.

#Ангел Семерджиев #председател на ДКЕВР #Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #газ #ток #AES Гълъбово #парно #енергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници