Ток, парно и вода поскъпват от 1 юли

Ток, парно и вода поскъпват от 1 юли
Първоначално се предвиждаше повишението на тока да е с 10 на сто, но в петък от парламентарната трибуна председателят на регулатора Ангел Семерджиев съобщи, че се налага повишението да е по-голямо. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на ток, парно и вода се увеличават от 1 юли.

Електроенергията поскъпва с 13% от 1 юли, както реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на закрито заседание в четвъртък.

Първоначално се предвиждаше повишението да е с 10 на сто, но в петък от парламентарната трибуна председателят на регулатора Ангел Семерджиев съобщи, че се налага повишението да е по-голямо заради големия брой възобновяеми енергийни източници, които се присъединяват към мрежата.

Токът от тях е значително по-скъп отколкото от традиционни източници. Затова се очакваше регулаторът да понижи цените, по които изкупува енергията с над 50% от 1 юли. Официално съобщение дали това решение е взето не се появи до събота вечер, предаде „Дневник".

Природният газ, който държавната компания „Булгаргаз" продава на индустрията и топлфикациите, ще поскъпне с 4,88% вместо исканите от газовото дружество 16%.

Мотивът на газовата компания беше, че не е влязла в сила договерената с „Газпром" по-ниска цена на газа със задна дата от 1 април с 11,1 на сто.

Влизането в сила на тази отстъпка зависи от ангажиментите на България по проекта „Южен поток". Русия очаква България да се ангажира с него, за да получи отстъпката в цената на синьото гориво.

ДКЕВР пък мотивира решението за повишаване на цената на синьото гориво с поскъпването на петролните деривати на межуднародните пазари и съответо цената на доставка по договаорите с Русия.

Въпреки че по традиция, когато цената на природния газ поскъпва в рамките на 5%, това не води до увеличение в цената на парното и топлата вода, този път и тя поскъпва.

В София повишението в цената е с 2,7%. Поскъпване ще има и в Русе - с 6,2 на сто, във Велико Търново - с 6,9 на сто.

В останалите топлофикации цената пада от началото на юли. Най-сериозно е поевтиняването в Пловдив - с 2,6 на сто, в Бургас - с 14%, във Варна е с 8,6 на сто.

С близо 5% се повишава цената на водата в София. Общата цена за доставянето на питейната вода, отвеждането на отпадните води и пречистването поскъпва от 1,68 лв. с ДДС до 1,76 лв. с ДДС на един куб. метър, реши ДКЕВР. Концесионерът „Софийска вода" беше поискал 12%.

#ДКЕВР #ток #парно #вода #топла вода #„Булгаргаз" #„Газпром" #„Софийска вода"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници