Шефът на охраната на АЕЦ "Козлодуй" върнат на работа заради процедурни нарушения

Шефът на охраната на АЕЦ "Козлодуй" върнат на работа заради процедурни нарушения
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Флагрантни нарушения на законовата процедура за уволнение са причина за отмяната на уволнение на шефа на охраната в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов. На Караджов е било наложено дисциплинарно уволнение, без преди това да му бъде поискано обяснение, а това е абсолютно основание за отмяна на уволнението. В закона изрично е записано, че когато работодателят предварително не е изслушал работника или служителя или не е приел писмените му обяснения, съдът отменя дисциплинарното наказание, без да разглежда спора по същество. С тези нарушения на процедурата отмяната на наказанието е била предварително заложена от ръководството на АЕЦ.

Караджов бе уволнен от изпълнителния директор на централата Иван Андреев след намесата на премиера Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова като реакция на скандален клип в социалните мрежи. От клипа се вижда как в полицейското управление в Козлодуй Караджов заплашва и унижава полицай, защото той бил съставил акт на негов приятел за шофиране в нетрезво състояние. Видеото беше разпространено от Цецо Благоев, служител в управлението в Козлодуй, който по-късно е уволнен.

Проблемът с уволнението на Караджов идва оттам, че той първо е получил наказание "забележка", което е наложено при спазване на процедурата с искане на обяснение. Месец и половина по-късно, след като случаят бе раздухан и скандалът стана огромен, изпълнителният директор Иван Андреев отменя заповедта за налагане на наказание забележка и му налага ново наказание с мотива, че са налице установени от него нови обстоятелства, без обаче да му поиска нови обяснения. Според съда работодателят няма право въобще да отменя сам наложено вече наказание, което е породило правните си последици, и да налага нова наказание за същото нарушение. Освен това, като е наложил ново наказание с твърдение за нови обстоятелства, е трябвало да изиска наново обяснения.

Така поради процедурни нарушения скандално известният шеф на охраната ще се върне на работа въпреки ясните данни за оказван натиск и произвол върху служителите. За трите месеца оставане без работа – от юли до октомври ще получи и обезщетение от близо 16 000 лв., изчислено на база на месечната му началническа заплата от 5274,50 лв.

Междувременно прокуратурата първоначално отказа да образува наказателно производство за поведението на Караджов, след което възобнови разследването, но засега без резултат.

Уволнение с нарушение на процедурата е често срещан механизъм, при който сгафили държавни служители, които няма как да бъдат оставени на работа заради обществения ефект, след това тихомълком биват връщани, когато уволнението им бъде отменено от съда.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници